CDR.cz - Vybráno z IT

Nexus 5 přijde již brzy, známe specifikace i datum představení

Google Nexus 5 - img3
Telefon Google Nexus 5 z dílen jihokorejského LG by měl být představen zhruba za týden, díky uniklému manuálu ale známe jeho specifikace už nyní. Mimo výkonný hardware nabídne i nejnovější Android 4.4 KitKat, 5“ FullHD displej nebo foťák s optickou stabilizací.

Přesto, že byl prodej stávající generace telefonu Nexus ukončen teprve nedávno, o jeho páté verzi už se internetem šušká poměrně dlouho. K několika dosud uniklým informacím už ale přibyl i oficiální servisní manuál, který bude sloužit technikům při opravách přístroje. My se tak smíme podívat na kompletní specifikaci tohoto chystaného telefonu a těšit se mimo jiné můžeme i na novou verzi operačního systému Android 4.4 (KitKat), která by měla být představena ve stejný den jako tento pětkový Nexus (podle všeho už 14. října).

Google Nexus 5 - img1

Design a zpracování telefonu připomíná nynější vlajkovou loď LG G2, mechanická tlačítka jsou ale umístěna klasicky na boku přístroje. Hardwarovou výbavou bude Nexus 5 srovnatelný s jinými konkurenčními stroji, oproti jeho předchozí verzi ale nabídne větší displej i výkonnější čipset.

Google Nexus 5 - img2

IPS displej se nafoukl na bezmála 5 palců a namísto HD rozlišení u předchozí verze telefonu nyní zobrazuje jemné FullHD se 442ppi. Pohonnou jednotkou je čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 800 s taktem 2,3 GHz (oproti původním 1,7 GHz) spolu s GPU Adreno 330. Operační paměť zůstává na velikosti 2 GB a interní úložiště bude nejspíše volitelné mezi 16 a 32 GB. Slot na paměťovou kartu ale nebude zřejmě integrován ani u této verze Nexusu.

Google Nexus 5 - img5

Konektivitu zaujímá samozřejmě Wi-Fi, nejnovější Bluetooth 4.0 nebo NFC pro rychlý přenos souborů, platební transakce či bezdrátové nabíjení. K internetu se můžeme připojit i skrze mobilní 3G nebo LTE, jehož rozšíření je ale u tuzemských operátorů stále v začátcích. Za zmínku pak stojí ještě přítomnost notifikační diody nad displejem, slot na MicroSIM kartu nebo stereo reproduktory na spodní hraně smartphonu.

Google Nexus 5 - img4Google Nexus 5 - img6

Hlavní fotoaparát nabídne rozlišení 8 Mpix, optickou stabilizaci obrazu i přisvětlovací LED, na přední straně nalezneme 1,3Mpix webkamerku. Vnitřní akumulátor má o 200 mAh více, s ohledem na velký displej a výkonné komponenty ale nabízí stále poměrně malou kapacitu 2 300 mAh.

Operační systém Android 4.4 (KitKat)
Displej 4,95" IPS TFT, 442ppi, FullHD
1920 x 1080px
Procesor Qualcomm Snapdragon 800 MSM8974
2,3 GHz, čtyřjádrový
Grafický čip Adreno 330
Operační paměť 2 GB
Úložiště 16 / 32 GB
Konektivita Wi-Fi 802.11 b/g/n
Bluetooth 4.0
NFC (bezdrátové nabíjení)
3G, LTE
MicroUSB
Notifikační LED
Audio 3,5mm jack
Stereo reproduktory
Fotoaparát Hlavní: 8 Mpix, optická stabilizace, BSI 
FullHD video, LED
Webkamera: 1,3 Mpix
Akumulátor 2 300 mAh
Výdrž: LTE - 4h, GSM - 6,5h
SIM karta MicroSIM
Rozměry 133 x 68,7 x 9,1 mm
Hmotnost 139,5 gramů

K předpokládanému představení telefonu Google Nexus 5 i nejnovější verze operačního systému Android dojde podle všeho už za 6 dní, tedy 14. října. Jaké nabídne telefon parametry už víme, novinky v operačním systému si ale Google úspěšně drží pod pokličkou. Nechme se tedy překvapit s jak inovovaným systémem nakonec tento internetový gigant přijde – budeme mu pak samozřejmě věnovat samostatný článek.

Zdroje: 

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nexus 5 přijde již brzy, známe specifikace i datum představení

Středa, 9 Říjen 2013 - 20:31 | Peter Henkel | Už po prvej vete som pochopil, že ste kretén.
Úterý, 8 Říjen 2013 - 09:31 | BTJ | Jenom 2GB ram? Pravda, ze Visty jsou trosku...

Zobrazit diskusi