CDR.cz - Vybráno z IT

Jak Google mapuje svět? Na Google I/O ukázal svá vozidla i podmořský systém

IO_Street_View 4
Na letošní konferenci Google I/O si veřejnost mohla prohlédnout vozidla a zařízení, s jejichž pomocí společnost Google zachycuje 360° panoramatický svět do svých elektronických map Google Street View.

Základním dopravním prostředkem určeným ke snímání okolí je samozřejmě automobil. Google využívá několik různých značek, v současné době je nejznámějším upraveným autem Subaru Impreza. Živě byly k vidění i méně obvyklé způsoby mapování okolní krajiny - sněžný skútr, tříkolka, vozík, podvodní kamerový systém, nebo přenosná batohová úprava, která se hodí například do míst bez pozemní komunikace, kam se člověk dostane pouze pěšky. Tato souprava však není až tak vhodná na dlouhé výšlapy na vrcholky hor, jejichž snímky pro Google Maps vznikly obyčejným digitálním fotoaparátem s rybím okem. Systém v podobě batohu a podmořského oka se ovládá pomocí Android aplikace.

IO_Street_View 1IO_Street_View 3
IO_Street_View 2
IO_Street_View 6

Podmořský svět se do Street View dostal v září loňského roku, ale samotný program Google Ocean byl spuštěn již před šesti lety. Je to poměrně náročná práce, která přináší stále nové výzvy. "Naším cílem je zařídit, aby byly všechny naše mapy obsáhlejší přidáním dalších dat ze dna oceánu. Chceme vás dostat z vašeho domova do míst, kde žijí želvy," řekla Jennifer Austin Foulkes, vedoucí projektu Ocean.

IO_Street_View 5
IO_Street_View 7

Google se zatím dostal na šest míst, včetně Oahu, Maui a Velkého bariérového útesu. Během jednoho typického ponoru potápěči zpracují asi dvoukilometrovou vzdálenost a získají 3000 - 4000 fotografií. Tým zvládne tři ponory denně, z nichž každý trvá asi jednu hodinu. Podvodní kamerový systém stojí 50 000 dolarů (přibližně jeden milion korun). V současnosti existují celkem čtyři taková zařízení, přičemž dvě z nich ještě nebyla ve vodě.

Nejen pro zábavu, ale i pro vylepšení práce

Ačkoli je služba Street View určena především uživatelům Google Maps, kterým pomáhá poznávat nová území, je rovněž přínosná pro samotnou společnost. Google ji využívá ve vlastním projektu Ground Truth, který v Google mapách opravuje navigační nepřesnosti. Všechna zajímavá místa a památky zmapovaná pro Street View najdete rozdělena v přehledné galerii na oficiálních stránkách Street View. Nechybí v něm Antarktida, dědictví UNESCO nebo Grand Canyon.

Google Ground Truth

Street View bude mít možná brzy konkurenci. Jak jsme vás informovali, na vlastních podobných mapovacích systémech pracuje americký Apple nebo český Seznam.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak Google mapuje svět? Na Google I/O ukázal svá vozidla i podmořský systém

Žádné komentáře.