CDR.cz - Vybráno z IT

S Google Maps až na Mount Everest

google-aconcagua
Mnoho z nás by chtělo někdy ve svém životě navštívit řadu nejrůznějších míst na Zemi. U některých jedinců je seznam tak dlouhý, že je pro ně obtížné si jej splnit celý. Google se alespoň z části snaží lidem uskutečnit jejich sny pohodlně z jejich domovů prostřednictvím Google Maps.

Galerie fotografií Google Maps je zase o něco obsáhlejší. Nový projekt Google mapuje vrcholy nejvyšších hor světa. Jmenovitě se jedná o hory Aconcagua v Jižní Americe, Kilimandžáro v Africe, Mount Elbrus v Evropě a Himaláje v Asii. Právě tyto vrcholky spadají pod tzv. Korunu planety (anglicky Seven Summits), což je horolezecký projekt zahrnující nejvyšší hory všech sedmi kontinentů. Ničím nerušený pohled z nejvyšších vrcholků světa se nedá ničím nahradit. Navíc nemusíte mít strach z lavin, nevydařených povětrnostních podmínek či jiných nebezpečí, která by vás mohla cestou potkat.

google-maps-kilimanjaromount-everest-base-campgoogle-maps-bridge

Fotografie jsou již v Google Maps viditelné, stačí najít požadovanou oblast a přesunout žlutého panáčka na modře označený bod, jenž představuje panoramatický 360° obrázek pořízený právě z tohoto místa. Pro lepší přehlednost najdete všechny pořízené snímky na jednom místě v kolekci World’s Highest Peaks.

google-maps-mount-everest

Zajímavá byla také příprava na tuto výpravu. Fotografie na své expedici pořídil Dan Fredinburgh, který se musel spolehnout na obyčejný digitální fotoaparát s rybím okem, jelikož do takových výšek není možné dostat těžké vybavení v batohu. Doprovodem na ruský Elbrus mu byl dokonce český programátor Jan Rouš, který pro Google pracuje.

google-albrus-jan-rous
Dan Fredinburg a Jan Rouš na Mount Elbrus
Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku S Google Maps až na Mount Everest

Žádné komentáře.