CDR.cz - Vybráno z IT

Vlastní "Street View" chce brzy nabídnout jak kalifornský Apple, tak český Seznam

panorama-auto
Apple vyvíjí vlastní mapový systém. Šlápne podruhé do stejné louže nebo se ponaučí ze svých chyb? Také český vyhledávač nezahálí a službě Mapy.cz přidá nové atraktivní funkce.

Společnost Apple plánuje vytvořit znovu vlastní mapy, jak dokazuje její poslední zveřejněný patent. Chce přijít s něčím, co by plně nahradilo Google Maps, jejichž službu v páté generaci iPhonu vyměnila za aplikaci vytvořenou firmou TomTom. Pravdou je, že tyto mapy jsou dosti nepřesné. Mnoho lidí se dokonce na vlastní kůži přesvědčilo, že jejich použití je až životu nebezpečné.

Patent odkrývá virtuální navigační systém podobný Street View, který je založený na panoramatických snímcích. Telefon bude uživatele lokalizovat a na displeji se mu bude měnit obraz podle rychlosti jeho pohybu. Za zmínku stojí možnost propojení několika zařízení najednou za účelem zvětšení viditelné části terénu. Na každém zařízení byste mohli zobrazit jiný zvolený režim.

apple-patent-map

Apple chce v nových mapách využít technologii společnosti WiFiSlam, kterou nedávno zakoupil za 20 milionů dolarů. Na jejím řešení pro lokalizaci a navigaci v budovách chce dokonce vydělat. Jeho vizí je prodávat cílenou reklamu s konkrétními nabídkami prodejců, která by se zobrazovala uživateli, jakmile by procházel obchodním centrem.

Přihláška na patent byla podána v září roku 2011, vynálezci jsou Patrick Piemonte a Billy Chen. Zatím není zřejmé, kdy se mapy objeví v mobilních přístrojích, ale přinejmenším se Apple bude snažit z nich vytvořit silného konkurenta map Google.

Česká alternativa Street View nese název Panorama

Shodou okolností se společnost Seznam.cz také chystá aktualizovat své Mapy.cz. Ještě letos nabídne nový režim Panorama, s nímž budete moci podobně jako ve Street View virtuálně procházet místy v České republice z pohledu chodce. Mezi dalšími novinkami nechybí 3D režim, rychlé aktualizace nahlášených chyb a offline verze map pro smartphony s operačním systémem iOS a Android.

seznam panorama

„Pro Panoramu na Mapy.cz budeme sbírat zcela nová data. Máme vybrané dva dodavatele, jde o Geodis a GIS Stavinvex. Hned v květnu nasadí do terénu tři až čtyři auta, která pro nás začnou fotit města. Auta budou jezdit na směny, prostě dokud bude venku světlo,“ řekl generální ředitel Seznam.cz Pavel Zima.

seznam mapy chyba

Mapování budou provádět speciálně upravené modely vozu Škoda Octavia, které budou vybaveny kamerovým systémem s pěti objektivy. Díky technologii Lidar automobil dokáže snímat mračna bodů, které se využijí k vytvoření scény ve 3D. Získané fotografie se budou samozřejmě dále upravovat. Obličeje zachycených osob i státní poznávací značky aut budou rozmazány. Přibližná místa, kde se budou vozidla vyskytovat v dalších týdnech, najdete na stránce mapy.cz/panorama.

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vlastní "Street View" chce brzy nabídnout jak kalifornský Apple, tak český Seznam

Pondělí, 29 Duben 2013 - 11:53 | zx cygnus | Vypadá to jako vtip, ale musím uznat, že bych...
Neděle, 28 Duben 2013 - 13:01 | Damel | Minimálně turisticky zajímavá místa by mohli...
Pátek, 26 Duben 2013 - 23:59 | Tom27 | jak jen za svetla? At jezdi i v noci chci si...

Zobrazit diskusi