CDR.cz - Vybráno z IT

Jak vás vaše chytrá domácnost sleduje? Ví toho více, než si myslíte

Zdroj: Shuttestock

V dnešní době se technologie neustále vyvíjejí a naše domovy a telefony se stávají chytřejšími než kdy dříve. Do roku 2028 se očekává, že tato technologická revoluce zasáhne více než 780 milionů lidí po celém světě. Nicméně, za toto pohodlí platíme vysokou cenu v podobě našeho soukromí.

Nedávná studie společnosti Surfshark, renomovaného poskytovatele VPN služeb, odhalila, že průměrně jedna z deseti aplikací pro chytrou domácnost využívá vaše data ke sledování. Není překvapením, že mezi hlavními hráči na tomto poli jsou technologičtí giganti jako Amazon a Google, kteří mají největší nároky na data.

Goda Sukackaite, poradce pro ochranu soukromí ve společnosti Surfshark, varuje, že sběr dat není jediným problémem. „Domov je místo, kde se odehrávají nejintimnější aspekty našeho života. Nesprávné nakládání se shromážděnými údaji může vést ke krádeži dat, narušení bezpečnosti a neautorizovanému šíření osobních informací,“ vysvětluje Sukackaite. „Uživatelé musí být informováni a mít prostředky, jak získat zpět své digitální soukromí.“

Surfshark Smart Homes Privacy Checker

Nástroj Surfshark Smart Homes Privacy Checker analyzoval 290 aplikací připojených k více než 400 chytrým domácím zařízením internetu věcí (IoT). Výzkum zahrnoval nejoblíbenější zařízení z více než 64 kategorií, od bezpečnostních kamer po robotické vysavače. Bylo zkoumáno 32 možných datových bodů ve 12 kategoriích pro každé zařízení, se zaměřením na jedinečnost uživatele, sledování a propojení.

Amazon Alexa se ukázala jako zařízení s nejvyššími nároky na data, shromažďující 28 z 32 možných datových bodů. To je více než třikrát více než průměrné chytré domácí zařízení. Shromážděná data zahrnují informace jako poloha, kontaktní údaje a zdravotní údaje, které jsou propojeny s konkrétním uživatelským profilem.

Další hráči na poli

Google je nejbližším konkurentem Amazonu, shromažďuje 22 z 32 potenciálních datových bodů, přičemž všechna data jsou propojena s uživatelským profilem. Surfshark identifikoval adresu, přesnou polohu, fotografie, videa, zvuková data a historii vyhledávání jako nejvýznamnější shromažďované údaje.

Zdroj: Shutterstock

Aplikace kávovaru Keurig se umístila na třetím místě, zaznamenala 19 z 32 analyzovaných datových bodů, což je více než dvojnásobek průměru. Venkovní bezpečnostní kamery, jako Deep Sentinel a Lorex, také patří mezi zařízení s vysokými nároky na data, shromažďují 12 datových bodů, z nichž sedm je přímo spojeno s uživatelem.

Dalším alarmujícím zjištěním je, že 12 z 290 analyzovaných aplikací neaktualizovalo své postupy sběru dat alespoň rok. Mezi ně patří MekaMon a Cozmo, které zpracovávají citlivé informace jako přesná poloha, fotografie a zvukové nahrávky. To vyvolává obavy ohledně transparentnosti a dodržování zákonů na ochranu soukromí.

Jak chránit své soukromí

I když se možná nechcete vzdát výhod chytrého domova, můžete přijmout opatření ke zlepšení svého digitálního soukromí. Sukackaite radí aktivně vyhledávat a využívat nastavení ochrany osobních údajů, spravovat oprávnění aplikací a být informovaní o zásadách zabezpečení dat.

Vyhněte se notoricky známým zařízením náročným na data, jako je Amazon Alexa a Google gadgety, pokud je to možné. Projděte si nastavení soukromí aplikací a udělujte pouze nezbytná oprávnění. Pravidelně aktualizujte své aplikace a zabezpečte svou Wi-Fi síť silným heslem. Aktivujte dvoufaktorové ověření pro ochranu svých účtů.

Použití VPN, což je virtuální privátní síť, může také pomoci chránit váš chytrý domov před kybernetickými útoky šifrováním internetového připojení. Instalace VPN softwaru do routeru nebo použití routeru s vestavěnou VPN je ideální volbou pro maximální ochranu.

Pro ty, kteří chtějí převzít kontrolu nad svými existujícími údaji, Surfshark doporučuje služby jako Incogni, které pomáhají mazat data od zprostředkovatelů a zajišťovat vaše soukromí. Technologie mohou přinést pohodlí, ale je důležité nezapomínat na ochranu svého soukromí v tomto neustále se měnícím digitálním světě.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Jak vás vaše chytrá domácnost sleduje? Ví toho více, než si myslíte

Žádné komentáře.