CDR.cz - Vybráno z IT

Na velikosti záleží! Zlepšete si představu o velikosti planet a vesmírných těles

Earth Saturns Rings
Jak je veliká země v porovnání s Jupiterem a kolik by se na něj vešlo kontinentů? Představit si velikost jednotlivých planet naší soustavy nemusí být vždy nejjednodušší. Pojďte se s námi porozhlédnout po nevšedních obrázcích, které jdou na srovnání jinak.

Asi každý jsme totiž v průběhu života zahlédli nějaký ten obrázek či model, srovnávající v miniaturním měřítku planety sluneční soustavy podle jejich velikosti. John Brady z Astronomy Central se rozhodl, že nabídne trošku jiný pohled na tuto problematiku a vytvořil tak několik obrázků sázejících na srovnání se známými objekty.

Sun Compared To EarthJupiter Earth Comparison

Vlevo srovnání Slunce se Zemí, vpravo Severní Amerika na Jupiteru poblíž známé rudé skvrny - pro zvětšení klikněte na obrázek

Brady sáhl po věcech, které dobře známe a umístil je tak, aby si šlo dobře představit, jak je tomu s velikostí doopravdy. Spatřit můžeme například Severní Ameriku umístěnou na Jupiteru, Saturnovy prstence kolem Země či sopku Olympus Mons (nejvyšší známou horu sluneční soustavy) pokrývající stát Arizona.

Ale dost bylo povídání, více toho řeknou samotné obrázky. A ptáte se, jaký má tento projekt smysl a užitek? Praktický přínos tohoto projektu je sice téměř nulový, ale není špatné mít o věcech realističtější představu. A navíc to vypadá poměrně hezky, nemyslíte?

Saturn RingsEarth Saturns Rings

Vlevo Saturnovy prstence v porovnání s velikostí Země, vpravo to samé trochu jinak

Size Of MarsOlympus Mons

Jak velký je vlastně Mars? Vlevo Severní Amerika umístěná na jeho povrch. Vpravo největší známá hora/sopka sluneční soustavy Olympus Mons o výšce 25 kilometrů umístěná právě na zmíněný pozemský kontinent. 

Neutron Star SizeSize Of Io

Neutronová hvězda je opravdu malá a přesto těžší než Slunce. Nevěříte? Podívejte se vlevo. Velký není ani Jupiterův měsíc IO.

Zajímá vás, jak je velká kometa, na níž včera přistál evropský modul Philae? Fotografii srovnávající P67 s Los Angeles naleznete v článku Historický úspěch: Modul Philae sondy Rosetta zdárně dosedl na kometu [videa]

Představte se velikosti vesmíru i atomů trochu jinak - interaktivně

Interaktivní aplikace s názvem "The Scale of the Universe 2" umožní díky své interaktivní podobě snadno rozlišit velikostí objektů z reálného světa. Od celého vesmíru přes čajovou konvici až k tzv. Planckově délce (1,6 × 10-35 metrů), což je teoretická nejkratší dosažitelná vzdálenost, jakou urazí světlo za Planckův čas (10-43 s). To by podle mnohých vědců měla být hranice, při níž přestávají platit klasické zákony fyziky.

Tagy: 
Zdroje: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Na velikosti záleží! Zlepšete si představu o velikosti planet a vesmírných těles

Žádné komentáře.