CDR.cz - Vybráno z IT

Kam Google nemůže, nastrčí ovce - jak vznikl projekt Sheep View 360°

Wewantgooglestreetview
Obyvatelé Faerských ostrovů touží stát se součástí Google Street View. Internetový gigant nemá zájem zemi zmapovat, a tak bylo potřeba zakročit. Byla spuštěna petice s hashtagem #wewantgooglestreetview, jejíž celebritami jsou faerské krasavice...

Faerské ostrovy je souostroví situované v Atlantském oceánu, nachází se severozápadně od Skotska přibližně uprostřed cesty mezi Norskem a Islandem. Země je propletena silnicemi, které prochází malebnou zelení a kouzelnou přírodou. Takovou krásu by si nikdo neměl nechat ujít prostřednictvím virtuální prohlídky ve službě Google Street View, díky níž se mohou lidé virtuálně procházet po různých místech naší planety.

Sheep View

Společnost Google se však nechystá Faerské ostrovy v dohledné době zmapovat, a proto započal originální boj o přidání souostroví do služby. Obyvatelé spustili vlastní kuriózní projekt Sheep View 360°, jehož cílem je namapování území tamním symbolem - ovcemi, které mají právem na ostrovech početní převahu. Žije jich zde přes 80 tisíc, zatímco lidí jen necelých 50 tisíc.

Sheep

Pětice odvážných ovcí se již vydala mapovat Faerské ostrovy s 360° kamerami a solárním nabíjením na svých hřbetech, aby zachytily atmosféru tohoto ráje na zemi všem případným zájemcům. Aktuální zmapované území najdete na stránce Faroe Islands.

Sheepviewmap 1

Aktuální zmapované území Faerských ostrovů pomocí Sheep View

I přes to, že se obyvatelé snaží, seč mohou, neprofesionální vybavení a špatná ovladatelnost ovcí je při mapování velmi limituje. Jak dokazuje jedno z ukázkových videí Sheep View, občané souostroví by si zasloužili systematičtější přístup. Spuštěná petice o připojení Faerských ostrovů do Street View by jim v tom mohla pomoci. I kdyby Google přece jen nedorazil, obyvatelé mohou být pyšní na to, že mohli svůj zelený svět zviditelnit turistům.

Poznámka pro škarohlídy: Během natáčení nebyla zraněna žádná ovce, pouze pár použitých videokamer.

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Kam Google nemůže, nastrčí ovce - jak vznikl projekt Sheep View 360°

Středa, 20 Červenec 2016 - 08:41 | John Douberro | He? To by me zajimalo, jestli ten "Google...
Středa, 20 Červenec 2016 - 06:51 | petr22 | Delfini a morske zelvy jsou v Brazilii uz od...
Úterý, 19 Červenec 2016 - 12:57 | zx cygnus | Co bude příště? Seaview s delfíny a kosatkami?...

Zobrazit diskusi