CDR.cz - Vybráno z IT

Hledání mimozemského života: Byla objevena potenciálně obyvatelná planeta

nepřehlédněte
Kosmický dalekohled Kepler objevil planetu přibližné velikosti Země. Tato nově objevená planeta obíhá kolem červeného trpaslíka, přibližně 500 světelných let vzdáleného od Země v souhvězdí Labutě.

Nově objevená planeta, zatím pojmenovaná jako Kepler-186f, je jen 1,11x (tedy přibližně o 10 %) větší než naše Země a rok na ní trvá pouze 130 dní. Největší naděje se skrývá v tom, že objevená planeta se nachází v tzv. obyvatelné zóně, což je astronomický termín pro oblast kolem hvězdy, v níž by se mohl vyskytovat život. Mohla by se se na ní nacházet i voda, která je nezbytným prvkem pro život, tak jak jej známe. Nicméně informaci o přítomnosti vody zatím vědci nepotvrdili.

Ačkoliv velikost nově objevené planety je už známa, její složení stále zůstává pro vědce záhadou. Výzkum NASA doposud odhalil jen to, že planeta je pravděpodobně skalnatá. Jestli na ní existuje mimozemský život nevíme. Thomas Barclay, vědecký pracovník (Bay Area Environmental Research v Ames), říká: “To, že se planeta nachází v obyvatelné zóně, ještě nemusí znamenat, že bude skutečně obyvatelná. Teplota na planetě bude silně závislá na tom, jakou má planeta atmosféru. Kepler-186f můžeme spíše vnímat jako bratrance Země než jako dvojče naší planety. Přesto ale vykazuje mnoho vlastností podobných Zemi.

Hvězda (červený trpaslík), kolem které obíhá nově objevená planeta, dostala pojmenování Kepler-186, příslušné planety v místní sluneční soustavě pak mají za obdobným názvem příslušné písmeno abecedy. Odhaduje se, že červení trpaslíci jsou až 70 % všech hvězd v mléčné dráze. Kepler-186 má jen poloviční velikost našeho Slunce. Kolem něho obíhá celkem 5 planet. Přičemž první čtyři (Kepler-186b – oběh kolem hvězdy za 4 dny, Kepler-186c – oběh kolem hvězdy za 7 dnů, Kepler-186d – oběh kolem hvězdy za 13 dnů a Kepler-186e – oběh kolem hvězdy za 22 dnů) jsou příliš velké a velmi horké, proto byly z kandidátů na výskyt mimozemského života ihned vyřazeny. Pátá planeta Kepler-186f tak jako jediná zůstává nadějí.

Pátrání po mimozemském životu dále pokračuje... 

Tagy: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Hledání mimozemského života: Byla objevena potenciálně obyvatelná planeta

Pátek, 18 Duben 2014 - 17:44 | HKMaly | Chemici :-). Existuji sice cele rady alternativ...
Pátek, 18 Duben 2014 - 16:23 | Max Power | Určitě jsme otevřeni alternativám, jen neznáme...
Pátek, 18 Duben 2014 - 15:25 | Destructor | No, na to že naše soustava má devět planet a jen...

Zobrazit diskusi