CDR.cz - Vybráno z IT

Lockheed Martin dodá družice pro varování před raketami v hodnotě 23 miliard

Zdroj: Shuttestock

Pentagon 21. června oznámil, že společnost Lockheed Martin Space získala prodloužení smlouvy o 977,5 milionu dolarů. Tato smlouva pokrývá další vývoj, testování a podporu dvou geosynchronních družic pro varování před raketami, čímž se celková hodnota kontraktu v rámci programu Next-Generation Overhead Persistent Infrared (OPIR nové generace) zvýšila na 8,2 miliardy dolarů.

Moderní satelity pro detekci balistických střel

Satelity Next-Gen OPIR jsou navrženy pro detekci a sledování startů balistických střel a poskytují včasné varování před možnými útoky. Tyto vyspělé vesmírné lodě využívají infračervené senzory k zachycení tepelných stop střel a přenášejí tyto kritické informace na pozemní stanice.

Vývoj a budoucnost programu OPIR

Lockheed Martin, se sídlem v Sunnyvale v Kalifornii, byl původně vybrán v roce 2018 k vedení vývoje těchto družic OPIR. Nedávná úprava smlouvy, známá jako fáze 2.1B, prodlužuje práci společnosti do roku 2029. Tato fáze zahrnuje „vývojové a provozní testování na oběžné dráze, kalibraci a ladění hlavního nákladu mise OPIR,“ uvedl Pentagon ve svém prohlášení.

Zdroj: Shutterstock

Program Next-Gen OPIR původně zahrnoval pět družic – tři na geosynchronní oběžné dráze (GEO) a dvě na vysoce eliptických polárních drahách (HEO). Avšak US Space Force se rozhodly snížit počet GEO satelitů na dva, což je v souladu se strategií rozšiřování schopností varování před raketami a diverzifikace satelitní infrastruktury.

Zatímco Lockheed Martin Space je hlavním dodavatelem GEO satelitů, Raytheon se zaměřuje na vývoj užitečného zatížení mise. U polárních satelitů je hlavním dodavatelem Northrop Grumman, který spolupracuje s BAE Systems na vývoji infračerveného užitečného zatížení.

Výzvy a harmonogram

Podle Franka Calvelliho, vedoucího akvizice Space Force, program čelil několika výzvám, včetně zpoždění vývoje užitečného zatížení, což by mohlo posunout start prvního satelitu OPIR GEO z roku 2025 na rok 2026.

Program Next-Gen OPIR je klíčový pro národní bezpečnost USA, poskytuje včasná varování a zlepšuje schopnosti detekce balistických střel. Prodloužení smlouvy s Lockheed Martin je zásadním krokem k zajištění těchto důležitých schopností v nadcházejících letech.

Diskuse ke článku Lockheed Martin dodá družice pro varování před raketami v hodnotě 23 miliard

Žádné komentáře.