CDR.cz - Vybráno z IT

Meta se snaží vyřešit problém s "engagement bait" na aplikaci Threads

Zdroj: Shutterstock

Aplikace Threads od společnosti Meta zaznamenává nárůst příspěvků typu "engagement bait" ve svém kanálu "Pro vás". Šéf Instagramu Adam Mosseri přiznává existenci problému a slibuje nápravu.

Pokud jste aktivním uživatelem aplikace Threads od společnosti Meta, pravděpodobně jste si všimli zvýšeného počtu příspěvků navržených tak, aby upoutaly vaši pozornost a vyvolaly interakci – tzv. "engagement bait". Tyto příspěvky se často objevují ve vašem kanálu "Pro vás", který je sestaven na základě algoritmů doporučujících obsah.

Adam Mosseri, generální ředitel Instagramu, se k tomuto problému nedávno vyjádřil přímo na Threads. "Zaznamenali jsme nárůst 'engagement-bait' příspěvků na Threads a pracujeme na tom, abychom to dostali pod kontrolu," uvedl Mosseri. I když nespecifikoval konkrétní kroky, které společnost podniká, naznačil, že další informace budou brzy k dispozici.

Zdroj: Shutterstock

Jedná se o první veřejné přiznání tohoto problému ze strany vedení Meta. Nárůst "engagement bait" příspěvků se stal významným tématem diskusí mezi uživateli Threads. Protože aplikace automaticky zobrazuje obsah v algoritmicky sestaveném kanálu "Pro vás", příspěvky, které vyvolávají mnoho reakcí a odpovědí, mají tendenci rychle se šířit, i když se jedná o obsah, který mnozí uživatelé nechtějí vidět.

Různé podoby "engagement bait"

Řešení tohoto problému však může být složité, protože "engagement bait" může mít mnoho podob. Některé příspěvky jsou otevřeně spamové, často kopírují populární obsah z jiných platforem jako je Facebook nebo Reddit. Jiné mohou být ve formě otevřených otázek, které připomínají styl "AskReddit", nebo se jedná o tzv. "rage-bait" příspěvky, které se dotýkají kontroverzních a polarizujících témat s cílem vyvolat silné emocionální reakce.

Například novinářka Katie Notopoulos z Business Insideru nedávno dokumentovala, jak snadné je vytvořit virální příspěvek na Threads pomocí kontroverzního obsahu. V jednom experimentu získal její příspěvek více než milion zhlédnutí a 5 000 odpovědí, když se dotkl citlivého tématu týkajícího se dětí.

Výzvy pro algoritmy

Mosseri a Meta zatím nevysvětlili, proč je tak snadné "obejít" algoritmus Threads a dosáhnout virality s tímto druhem obsahu. Zdá se však, že problém souvisí s tím, jak aplikace upřednostňuje příspěvky s vysokým počtem odpovědí při rozhodování o tom, co zobrazit uživatelům. "Ne všechny komentáře nebo odpovědi jsou dobré," poznamenal Mosseri.

Společnost Meta tak stojí před výzvou, jak upravit algoritmy aplikace Threads tak, aby lépe rozpoznávaly a potlačovaly "engagement bait" příspěvky, aniž by omezily legitimní obsah a diskuse. To je obzvláště důležité v době, kdy se platforma snaží udržet a rozšířit svou uživatelskou základnu v konkurenci s jinými sociálními sítěmi.

Historie problému na sociálních sítích

Podobné problémy s "engagement bait" nejsou pro sociální sítě nové. Facebook, který rovněž patří pod společnost Meta, se s tímto jevem potýká již řadu let. Společnost přijala několik opatření k omezení šíření takového obsahu, včetně úprav algoritmů a implementace pravidel komunity, která zakazují manipulativní taktiky.

Instagram také zavedl opatření proti "engagement bait" příspěvkům, jako jsou soutěže, které vyžadují označování přátel nebo sdílení příspěvku pro účast. Nyní je zřejmé, že podobné kroky budou muset být podniknuty i pro Threads, aby se zabránilo degradaci kvality obsahu a uživatelského zážitku.

Diskuse ke článku Meta se snaží vyřešit problém s "engagement bait" na aplikaci Threads

Žádné komentáře.