CDR.cz - Vybráno z IT

Na českém rádiu Express FM moderuje večerní vysílání umělá inteligence

Zdroj: Shutterstock

Rádio Express FM, které provozuje Seznam.cz, se může pyšnit novou hlasatelkou pojmenovanou Hacsiko. Jde ale o umělou inteligenci, které moderuje noční vysílání a předčítá zprávy vygenerované GPT-4 od OpenAI.

Umělá inteligence se využívá pro ledacos. Pomáhá s vědeckými výzkumy, analýzou databází, generuje kód pro programátory či zjišťuje nejlepší trasu v navigacích pro automobily. V Čechách se ale nyní objevilo jedno unikátní využití. Umělá inteligence generuje hlas v živém vysílání pro rádio Expres FM.

To se tak stalo historicky první soukromou stanicí u nás, která takto využívá umělou inteligenci. Její jméno je Hacsiko a v současné době se jedná pouze o testovací verzi. Takže jako každá umělá inteligence se i tato bude postupně vylepšovat a zdokonalovat. Prozatím dostává v rádiu na starosti noční vysílání, aby lidský moderátor nemusel ponocovat.

Celý tento zajímavý a unikátní projekt vznikl pod křídly Seznamu, který Rádio Expres FM provozuje. První myšlenka se zrodila na počátku roku, ale až 21. června byla Hacsiko natolik připravená a vyškolená, že jí mohli svěřit moderaci celého nočního vysílání. Její jméno Hacsiko pak také není zvoleno náhodou, protože pochází od Báry Hacsi, která je její kolegyní a stará se o ranní vysílání na tomtéž rádiu. Tato moderátorka pak umělé inteligenci Hacsiko propůjčila nejen jméno, ale také hlas.

Náplň práce Hacsiko je velice prostá. Dostane předepsaný text týkající se zpráv, novinek či aktuálních událostí, který je vygenerovaný GPT-4 od OpenAI. Tyto předepsané a vygenerované texty ale nejdou ihned do éteru, ale jdou na stůl dramaturga, který si je celé podrobně přečte a také si zkušebně poslechne Hacsiko, jak je čte. Teprve na pokyn dramaturga je Hacsika vpuštěna do živého vysílání.

U „počítačových hlasů“ byl vždy problém s tím, že zněly velice jednotvárně a roboticky. Proto česká společnost MAMA AI zajistila i syntézu hlasu a vtiskly Hacsiko určité povahové či charakterové rysy. Výsledek je vskutku překvapivý a velice důvěryhodný. 

Diskuse ke článku Na českém rádiu Express FM moderuje večerní vysílání umělá inteligence

Pátek, 23 Červen 2023 - 17:41 | Gaunter | Podľa toho čo si občas v noci vypočujem, tak...

Zobrazit diskusi