CDR.cz - Vybráno z IT

NASA by ráda pěstovala ve vesmíru zeleninu: Dobrou chuť!

DSC9303-21
Farmařit na oběžné dráze? Astronautům to má pomoci překonat stesk po domově. Salátek, ředkvička a později i okrasné květiny.

Už jste slyšeli o programu amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) jménem Veggie? Ano, Veggie neboli Vegetable Production System dopřeje astronautům na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) šest římských salátů, resp. jejich sazenic. Po osmadvaceti dnech velmi přirozeného vývoje pod LED osvětlením budou rostliny připraveny k snědku.

Nevím, jestli bych si osobně pochutnal, ale proč ne. Experiment Veggie přichází poté, co astronaut Don Pettit během svého pobytu na ISS úspěšně vypěstoval cuketu. Obyvatelé stanice nicméně jaksi nebudou moci onen římský salát ihned sníst. Proč? První sklizeň bude ze zcela pochopitelných důvodů zaslána zpátky na Zemi pro otestování a posouzení nezávadnosti. Vědci budou chtít zjistit, co za mikroorganismy se na listech usídlí.

HT_nasa_Space_Lettuce_farming-thg_130912_16x9_992

Samozřejmě nezůstane jenom u salátu. Následovat má další zelenina, jako kupříkladu ředkvička či hrášek. Jak bude program postupovat, úkolem NASA bude promyslet nejen jak zeleninu vypěstovat a uchovávat, nýbrž i zpracovat. Takové brambory se třeba vypěstují a uskladní relativně snadno, přesto konzumace na syrovo by moc příjemná nebyla.

Nebo si vezměme pšenici: po získání plodin je představa, že by ji astronauti jedli neupravenou, poměrně šílená. Nicméně výsledek za to úsilí nakonec stojí. Jde jako vždy o peníze - vlastní farmaření ve vesmíru totiž vyjde logicky ekonomičtěji nežli neustálé zásilky ze Země. Poslat si jedno kilo potravin vyjde na nějakých 20 tisíc dolarů. No nekupte to, kam se hrabou fast foody.

nasa-to-grow-lettuce-676x450

Veggie by rovněž mohl poskytnout kosmonautům jakýsi druh terapie. Pobyt ve vesmíru, jakkoliv famózně a dobrodružně to může vypadat, není jednoduchý. Odloučení od domova a rodné hroudy, stejně jako relativní izolace zrovna příliš pozitivně nepůsobí. Proto by toto řekněme "zahradničení" mohlo znamenat druh relaxace, zábavy a připomenutí toho, na co byli do svého odletu na ISS zvyklí.

Aktuálně z rubriky:

Jak se systém Veggie o velikosti zhruba mikrovlnné trouby osvědčí, uvidíme. Povrch zemský má podle plánů opustit 9. prosince během mise SpaceX 3. Ačkoliv se jedná o americký projekt, vědkyně Gioia Massa z Kennedyho vesmírného centra se rozšíření o další kooperaci nebrání. Další fází projektu budou po zeleninách květinky. Inu, takový tulipán či sedmikráska stanici zase o něco rozjasní a zútulní.

1035056main_baby_brother_zuc__254C0042

Mohlo by vás zajímat:

Tagy: 
Zdroje: 

Patrik Borýsek

Autora zajímají moderní technologie, robotika, vesmír, augmented reality a trendy budoucího vědeckotechnického vývoje. Jeho oblíbený citát je od Eleanor Roosevelt: "The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams."

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku NASA by ráda pěstovala ve vesmíru zeleninu: Dobrou chuť!

Čtvrtek, 19 Září 2013 - 08:39 | DrStr | Jo a konečně využijí exkrementy. Otázka je, jak...
Čtvrtek, 19 Září 2013 - 06:41 | Alexandra Stanovska | Rastliny vôbec nepotrebujú umelú gravitáciu, na...
Středa, 18 Září 2013 - 20:40 | AndyF1 | Steaky a maso vseobecne sa predsa daju pestovat v...
Středa, 18 Září 2013 - 19:25 | ZdenekJi | Zvíře rozhodně ne. Viz. konverze krmiva. Celý...
Středa, 18 Září 2013 - 16:04 | corwin78 | Až přijdou na to, jak vypěstovat steak, tak to...
Středa, 18 Září 2013 - 15:19 | DRK | A že by tam tím vykrmovali prasátko, nad tím...

Zobrazit diskusi