CDR.cz - Vybráno z IT

NASA chce za každou cenu získat vzorky z Marsu. Spoléhá na komerční společnosti

Zdroj: Shuttestock

NASA nedávno oznámila přidělení deseti zakázek na studie týkající se návratu vzorků z Marsu, přičemž většina z nich je zaměřena na komerční sféru. Sedm vybraných společností, mezi nimiž jsou i giganti jako SpaceX a Blue Origin, se bude zabývat tím, jak efektivněji a levněji dopravit vzorky hornin z Marsu zpět na Zemi.

V dubnu NASA vyzvala průmyslové hráče, aby předložili návrhy, jak vrátit vzorky z Marsu na Zemi s náklady nižšími než 11 miliard dolarů a do roku 2040. Tato výzva přilákala 48 odpovědí, z nichž sedm společností bylo vybráno pro podrobnější studie. Každá z těchto studií, financovaná až do výše 1,5 milionu dolarů, má trvat 90 dní.

Mezi vybrané společnosti patří Lockheed Martin a Northrop Grumman, obě s bohatými zkušenostmi v oblasti technologií pro Mars. Lockheed Martin, známý svým úspěchem v přistávání kosmických lodí na Marsu, a Northrop Grumman, který se zaměří na koncepční design Mars Ascent Vehicle (MAV), jsou klíčovými hráči v této iniciativě.

Aerojet Rocketdyne, významný dodavatel raketových pohonů, bude studovat vozidlo s kapalným palivem pro Mars s cílem zvýšit spolehlivost a efektivitu mise.

SpaceX, vedená Elonem Muskem, získala zakázku na studii nazvanou „Umožnění návratu vzorku Marsu pomocí hvězdné lodi“. Společnost má ambiciózní plán přistát s raketou Starship na Marsu do konce desetiletí, i když dosavadní harmonogramy byly často opožděné.

Zdroj: Shutterstock

Blue Origin, vesmírná společnost založená Jeffem Bezosem, získala finanční prostředky na studii „Leveraging Artemis for Mars Sample Return“, která využívá zkušenosti z programu Artemis pro mise na Mars.

Dvě menší společnosti, Quantum Space a Whittinghill Aerospace, také obdržely zakázky na studie. Quantum Space, založená v roce 2021, bude zkoumat finální fázi návratu vzorků na Zemi, zatímco Whittinghill Aerospace se zaměří na návrh jednostupňového vozidla pro výstup na Mars.

Budoucnost mise Mars Sample Return

NASA plánuje využít výsledky těchto studií k vytvoření nového přístupu pro návrat vzorků z Marsu do konce tohoto roku. Nový přístup bude pravděpodobně kombinovat různé prvky z průmyslu, NASA a Evropské vesmírné agentury, která zůstává klíčovým partnerem v této misi.

Administrátor, Bill Nelson, zdůraznil důležitost inovativních nápadů pro úspěch mise Mars Sample Return. Nicola Fox, vedoucí vědeckého ředitelství, vyjádřila naději, že nové koncepty umožní agentuře dostat vzorky zpět na Zemi ve 30. letech tohoto století, nikoli až v roce 2040 nebo později.

NASA očekává, že tyto studie přinesou nové a inovativní návrhy, které umožní rychlejší, levnější a méně rizikový návrat vzorků z Marsu, a tím přispějí k odhalení tajemství rudé planety.

Diskuse ke článku NASA chce za každou cenu získat vzorky z Marsu. Spoléhá na komerční společnosti

Žádné komentáře.