CDR.cz - Vybráno z IT

NASA se snaží opravit marťanské vozítko Opportunity. Má problém s flash pamětí

nepřehlédněte
Mars Opportunity Rover
Nejdéle sloužící marťanská planetární sonda Opportunity začala trpět počítačovou senilitou, respektive ztrátou paměti. NASA se nyní tento problém snaží vyřešit na dálku.

Planetární sonda Opportunity je jednou z dvojice sond, která spadá do programu Mars Exploration Rover. Hlavním úkolem tohoto marťanského vozítka byl/je geologický průzkum povrchu Marsu. Sonda přistála na jeho povrchu začátkem roku 2004 a i když v původním plánu byla životnost sondy odhadována na 90 dní, tak po už bezmála 11 letech je (kupodivu) stále aktivní. Čas se na ní začíná ale samozřejmě podepisovat.

NASA nyní řeší problém s opotřebením buněk u flash paměti. Opportunity využívá kombinací dvou druhů paměti (128MB DRAM a 256MB flash, která je rozdělená do 7 databank). A právě u jedné ze sedmi flash databank software Opportunity detekuje chybu (SW při detekci problému s flash pamětí data uloží jen do operační paměti).

Nyní je tak Opportunity odkázána jen na ukládání do krátkodobé paměti RAM. A tady se právě naráží na problém. Opportunity je poháněna solární energií. Pokud se tedy nestihnou odeslat data z paměti RAM k satelitu Mars Odyssey v průběhu dne, jsou definitivně ztracena. V noci totiž bez solární energie sonda Opportunity nefunguje (vozítko je uspáno).

Vědci z NASA se proto nyní snaží vytvořit aktualizaci pro SW Opportunity, který by vadnou databanku ignoroval, a tím pádem by zase probíhalo ukládání do flash paměti. Náprava tohoto problému by podle NASA měla být vyřešena během několika týdnů.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku NASA se snaží opravit marťanské vozítko Opportunity. Má problém s flash pamětí

Pátek, 9 Leden 2015 - 17:02 | Stoura | Magnetický záznam je dost spolehlivý. Staré sondy...
Středa, 7 Leden 2015 - 23:47 | Mi Chal | Jestli by vůbec fungoval - hlavičky se vznáší nad...
Středa, 7 Leden 2015 - 08:38 | AndyF1 | Klasicky rotacny HDD by uz bol asi davno kaput...
Středa, 7 Leden 2015 - 08:28 | Pavel VLK | já když to poprvé četl na webu NASA, tak první co...
Úterý, 6 Leden 2015 - 18:30 | HKMaly | Neco mi rika, ze bezne komercni flash pameti tak...

Zobrazit diskusi