CDR.cz - Vybráno z IT

Multiplayer hry na Android zdarma s perfektní grafikou, srovnejte síly s ostatními

android-multiplayer-game_shadowgun_strilecka
Chytré telefony se mimo jiné uplatnily jako poměrně výkonné konzole a herní vývojáři chrlí jeden výtvor za druhým. Pojďme se podívat, jaká je situace v online hraní a které hry nabídnou nejlepší zážitek z hraní ve více lidech. Zaměříme se především na ty bezplatné.

Již před příchodem iOS a Androidu jsme na mobilních telefonech mohli spatřit multiplayer tituly, které nabízely mód pro více hráčů prostřednictvím Bluetooth. Tato volba nezmizela, ale v oblibě je u vývojářů nyní WiFi, častěji pak internetové připojení.

Shadowgun Deadzone: Sestřelte z Androidu "jablíčkáře" a naopak

V poslední době způsobil nemalý rozruch počin pocházející z naší vlasti. Vývojářské studio Madfinger Games možná znáte díky nemalému úspěchu v podobě perfektně zpracované hry Shadowgun. Akční střílečka se našincům natolik povedla, že právě na ní ukazovala nVidia výkon svých SoC čipů rodiny Tegra.

shadowgun_1

Nyní byl Shadowgun slyšet a vidět znovu, když se vývojáři rozhodli přijít s multiplayer verzí, která přináší skvělou grafiku všem hráčům napříč platformou Android i iOS zdarma. Konečně si mohou obě skupiny vyřešit své "platformní" spory i jinde než v diskusních fórech pod články.

Hra je k dispozici prostřednictvím marketů a dokonce zdarma. Vývojáři si dlouho lámali hlavu jak platbu a výdělek ze hry vyřešit a nakonec přidali možnost dokupovat speciální vybavení (bez plateb lze hrát bez problémů, jen trvá postup a vývoj postavy o něco déle). Pro možnost online hraní vyžaduje internetové připojení a po přihlášení rychlou registraci, aby bylo možné zaznamenávat uživatelům skóre. Na výběr má hráč ze spousty aktivních serverů, kam se stačí připojit a boj může začít.

Grafické zpracování si zaslouží "výbornou" a ani ovládání není špatné, jen si je na něj potřeba zvyknout. Při hraní na tabletu HP Touchpad s Androidem 4.0 nebyl s hladkým během problém, určitě však doporučujeme výkonnější zařízení ideálně s dvoujádrovým čipem.

Screenshot prostředí Odkaz ke stažení
shadowgun-deadzone-android

Gun Bros: Bratr nezná bratra v pohledu shora

Další ze stříleček je k dispozici už delší dobu a zdarma jí nabízí studio Glu Mobile. Kvalita zpracování a chytlavý herní mód v pohledu shora určitě stojí za vyzkoušení. Stejný obchodní model jako u předchozí hry stavějící na mikrotransakcích (Glu kredity) naštěstí výrazněji nezvýhodňuje platící uživatele. 

Při prvním spuštění je nutné provést rychlou registraci a poté se lze pustit do samotné hry. Bohužel počet hráčů multiplayeru je zde poměrně nízký a příliš možností kam se připojit hráč nemá. Hratelnost je perfektní a snadné je díky odlišnému pohledu hráče i ovládání. Pro plynulé hraní bude bohatě stačit smartphone s 1GHz čipem.

gunbros1
Screenshot prostředí Odkaz ke stažení
gun-bros-android

ETERNITY WARRIORS 2 - God of War na mobilu?

Jelikož ve svých hrách studio Glu Mobile sází na mnohdy nenáviděný model mikrotransakcí, dává své hry k dispozici zdarma. Pokud tedy platit nechcete, není to nutné a hra se dá dohrát i tak. Jedním z opravdu povedených počinů je právě MMORPG Eternity Warriors.

Grafika je na velmi dobré úrovni a stejně tak je povedené ovládání. Při vstupu do menu je možné vybrat položku "multiplayer" bez nutnosti registrace. Bohužel herních místností nebývá příliš, lze je však vytvořit. V multiplayeru si můžete s kamarády pomáhat v plnění misí a urychlit tak svůj další postup ve hře. Pro plynulý běh opět bohatě stačí zařízení s 1GHz procesorem. V našem případě vše fungovalo i na nevyladěném telefonu Verzo Kinzo s Androidem 2.2.

eternity1
Screenshot prostředí Odkaz ke stažení
eternity-warriors-2-android

Velký displej může znamenat výhodu, pomohou i ovladače

Při hraní stříleček a akčních her proti živým sokům bývají rychlé reakce rozhodující. Proto budou mít výhodu majitelé větších zařízení nebo rovnou tabletů. Jako ideální se při ovládání dotyky mnohdy jeví úhlopříčka kolem 7", ale vše je o zvyku.

Logitech Joystick for iPad - P1110072

Všichni hráči mohou své výkony ještě zlepšit použitím bezdrátových ovladačů nebo speciálních joysticků, které snadno a především levně přichytí ke svým zařízením. Jedním z nich je námi testovaný "Logitech Joystick for iPad" (nenechte se zmást názvem, využít jde bez problémů i s Android tablety).

Na co se můžeme těšit? Střílečka Modern Combat 4: ZERO HOUR nabídne grafiku a příběh podobný Call of Duty [video]

Herní vývojářské studio Gameloft patří na mobilních platformách mezi absolutní špičku a své zkušenosti si přineslo i na Android. Chystaný díl série Modern Combat přinese skvěle vypadající grafiku a odehrávat se bude v blízké budoucnosti. Americký prezident byl unesen a vy jej budete muset postupně zachránit.

Nás však zajímá spíše stránka multiplayeru, který byl podle vývojářů kompletně přepracován pro lepší zážitek ze hry. Řezat se bude naráz až 12 hráčů na jedné mapě, což je vzhledem k platformě dostačující.  K dispozici by měla být novinka do konce tohoto roku, zatím se můžeme pokochat druhým uvedeným trailerem, na němž si můžete povedenou grafiku ověřit. Bohužel je pravděpodobné, že se jedná o placenou aplikaci.

Závěrem

Multiplayerových her je k dispozici spousta, ale je nereálné obsáhnout všechny do jednoho článku. Vzhledem k bleskovému vývoji se na mobilních platformách můžeme určitě těšit na zajímavé počiny. Pokud máte další zajímavé tipy na povedené hry zdarma, určitě se s nimi pochlubte v diskuzi.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Multiplayer hry na Android zdarma s perfektní grafikou, srovnejte síly s ostatními

Pondělí, 26 Listopad 2012 - 07:26 | Jezbo | Tak Baldur's Gate má za nedlouho vyjít na PC...
Neděle, 25 Listopad 2012 - 10:43 | peca | Tak co se týče "DOSovek", tak to mohlo...
Sobota, 24 Listopad 2012 - 17:40 | Kert | Mě se třeba dobře hraje Carcassonne na mobilu/...

Zobrazit diskusi