CDR.cz - Vybráno z IT

Nokia – nové skutečnosti. Omluvy za "fake" videa a fotografie, informace k cenám a dostupnosti

nokia-video-fake
Minulý týden se měl mobilní svět nést tak trochu ve znamení nových telefonů od společnosti Nokia. A on se také nesl, i když ne zrovna v tom příjemném duchu. Prezentaci vystřídaly následné omluvy a narychlo uveřejněné dodatečné informace, které opět nezazněly na oficiálním představení.

V nejednom článku se po prezentaci nových Nokií Lumia 820 a 920 objevila výtka, ať už ze strany čtenářů či autorů publikací, na opět neuveřejněné základní informace o nových telefonech – respektive o jejich cenách a dostupnosti. Kvůli absenci těchto informací byla i v minulosti Nokia několikrát pod palbou kritiky.

Nakonec se tyto informace dostaly na světlo světa tak trochu neoficiální cestou. Podrobnosti o dostupnosti uveřejnila (tuším v pátek) agentura Reuters, která upřesnila uvedení nových Lumií na trh na přelom října/listopadu. Německý server WinFuture pak tuto informaci nadále podrobně rozvádí a doplňuje o cenovou hladinu pro jednotlivé modely.

Lumia 920 - barevné varianty

Pokud tedy tyto skutečnosti zreprodukujeme; cena nové vlajkové lodi Lumie 920 s podporou LTE byla stanovena na 600 EUR (15 000 CZK). Druhý model Lumia 820 uvádí cenovku 450 EUR (11 000 CZK). O tom, zdali budou najednou dostupné jak varianty s či bez podpory LTE, nejsou zatím žádné zprávy. Smutné trochu je, že WinFuture uvádí i seznam zemí, se kterými se počítá do začátku zahájení prodeje, a Česká republika zde samozřejmě po boku Německa, Francie, Velké Británie, Itálie a Ruska chybí. Není dokonce uvedena ani ve druhé vlně, která má přijít záhy do Skandinávských zemí, Polska, Portugalska či Španělska. Vše tedy znovu nasvědčuje tomu, že se žádné překvapení nekoná, a stejně jako se tomu stalo u předchozího modelu Lumia 900, Vánoce v tuzemsku Nokia opět nestihne. Ale snad se budu mýlit…

A jak je to s těmi "fake" fotografiemi a promo videem?

Představení nových Lumií samozřejmě přineslo a rozjelo i novou marketingovou kampaň. Ta obsahovala prý autentické záznamy a fotografie – materiál pořízený přímo z propagovaných mobilních přístrojů. Jak se však ukázalo, nebyla to vůbec pravda. Nahrané video, které si můžete pustit níže, jasně dokládá, že zachycený video snímek nebyl pořízen novou Lumií, ale profesionální videokamerou. Sami tvůrci se vyzradili přímo v propagačním videu – okolo 28 vteřiny můžete zahlédnout kameramana za slečnou v odraze ve skle obytného vozu.

A aby toho nebylo málo, vzápětí se musela Nokia omlouvat ještě jednou, a to za prý autentické fotografie z Helsinek, které měly opět dokládat kvalitu snímků pořízené prostřednictvím nových telefonů. Jak informoval nejeden zahraniční server a blog, uveřejněnou fotografii není možné optikou telefonu pořídit – jde o profesionální fototechniku.

fake-foto-lumia

Je to zbytečná zbrklost a nešťastná rozhodnutí některých jedinců. Je nad slunce jasné, že Nokia se chce vrátit na přední příčky a znovu se volně nadechnout. Cesta ale přes lži a neponaučení se z předchozích chyb nebudou zcela určitě tou správnou…

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nokia – nové skutečnosti. Omluvy za "fake" videa a fotografie, informace k cenám a dostupnosti

Úterý, 11 Září 2012 - 07:57 | mixal 11 | akosi si nikdo neuvedomuje, ze ten objektiv ma...
Pondělí, 10 Září 2012 - 15:24 | Jaroslav Houdek | Já bych telefonu s WP dal určitě přednost před...
Pondělí, 10 Září 2012 - 14:40 | maruširi | Tak to já bych telefon s windows zadarmo chtěl.
Pondělí, 10 Září 2012 - 14:20 | corwin78 | To je další ostuda Nokie, že ty telefony neuvede...
Pondělí, 10 Září 2012 - 10:20 | Jaroslav Houdek | Argument použitý pro "odhalení"...

Zobrazit diskusi