CDR.cz - Vybráno z IT

Pamatujete 3D Movie Maker z roku 1995? Microsoft jej vypouští jako open-source

Společnost Microsoft uveřejnila na GitHubu zdrojový kód k aplikaci 3D Movie Maker, která kdysi sloužila pro tvorbu vlastních animovaných filmů.

Zdroj

Společnost Microsoft se rozhodla, že uveřejní kód u programu 3D Movie Maker, což byl animační program původně vydaný již v roce 1995. Program se však ztratil v propadlišti dějin kvůli svému krátkému působení. Původní nápad však nebyl špatný, protože součástí programu byla řada animovaných postav, hudební a hlasové klipy nebo předem vykreslené pozadí.

Díky tomuto jednoduchému programu se dala vytvořit scénka či animované video snímek po snímku. Uživatel tak měl možnost vytvořit si sám vlastní animovaný film. Dále tento program umožňoval nahrávat vlastní hlasové audio záznamy či importovat hudební soubory a tím dostat do svého animovaného filmu třeba scénickou hudbu či vlastní dabing.

Zajímavostí je, že v programu 3D Movie Maker bylo vůbec poprvé použito písmo Comic Sans. V průběhu historie se našla i řada fanoušků, kteří dodávali nejrůznější rozšiřující balíčky. Nyní se však dostaly zdrojové kódy na GitHub, a to zásluhou Scotta Hanselmana, kterého popíchnul uživatel Twitteru „foone“. Ten totiž naznačil, že by 3D Movie Maker nešlo vydat jako open source, ale Scott zjevně nemá rád slovo nejde.

Společnost Microsoft dále upozornila, že tento program bude zřejmě nekompatibilní s moderním hardwarem. K jeho spuštění byste si museli pravděpodobně nainstalovat Visual C++ 2.0 z roku 1994. Není však vyloučeno, že díky open-source se najde nějaký fanoušek, který si vytvoří fork repository a trochu si s kódem pohraje, aby bylo kompatibilní i na dnešních strojích.

Diskuse ke článku Pamatujete 3D Movie Maker z roku 1995? Microsoft jej vypouští jako open-source

Pondělí, 16 Květen 2022 - 08:38 | ventYl | Link, kedze v clanku chyba: https://github.com/...

Zobrazit diskusi