CDR.cz - Vybráno z IT

Podívejte se na desítky let staré fotografie astronautů z Apolla při tréninku

nepřehlédněte
Věděli jste, že Havajské ostrovy hrály při přípravě astronautů z Apolla významnou roli?

Výkonný ředitel Pacific International Space Center (PISCES) Rob Kelso si koncem minulého roku dal za osobní úkol shromáždit co nejvíce materiálů dokumentující roli Havajských ostrovů při výcviku astronautů a jejich budoucí pouti – respektive pohybu po jediné přirozené družici Země. Probíral se mnoha negativy ve fotoarchivech NASA v Johnson Space Center v Houstonu a Texasu, přičemž narazil na mimořádně zajímavé snímky z roku 1970. V průběhu února letošního roku je předal do NASA k digitalizaci, plánuje se z těchto snímků vytvořit dvě nástěnné malby. Jedna z nich je již hotova a visí v kancelářích PISCES, druhá je zatím v přípravě - o umístění se zatím nehovoří. Všechny snímky by však časem měly být v digitální podobě dostupné celosvětově.

Havajské ostrovy jsou svým terénem ideálním prostředím pro testování řady vesmírných programů již odnepaměti, je to především o podobnosti havajské vulkanické půdy a planetárních povrchů. Samotná organice PISCES vznikla jako součást havajské univerzity v Hilo v roce 2007, přičemž se po pěti letech stala nedílnou součástí ministerstva obchodu, hospodářského rozvoje a cestovního ruchu. Od té doby organizace navázala partnerství s vládními agenturami a soukromými společnostmi. Do následujících let plánuje rozšířit své působení do oblastí robotického testování a připravit cestu pro letecký výzkum a průmysl.

Než samotní astronauti z Apolla letěli na měsíc, podstoupili trénink nanečisto právě na Havajských ostrovech. Na několik desítek let starých snímcích si tak můžete níže povšimnout astronautů při simulaci nabírání vzorků půdy a jízdy v měsíčním vozidlu „moon buggy“. Výcvik na Havaji podstoupili dle záznamů astronauti z Apolla 13 až 17, stejně jako některé další záložní posádky. Pro úplnost z dnešních programů určitě stojí za zmínku i testování vozítka Curiosity a dalších robotů pro vyslání na Měsíc či misi na Mars.

Čedičové prostředí vulkanické části ostrova nabízí také dobrou příležitost pro test technologií, které mají za úkol extrahovat kyslík z půdy, který by bylo možné použít jak pro dýchání, tak jako palivo či k jiným účelům. 

 Havaj Apollo Foto Archiv 6

Havaj Apollo Foto Archiv 7Havaj Apollo Foto Archiv 8

Havaj Apollo Foto Archiv 5

Havaj Apollo Foto Archiv 10

Havaj Apollo Foto Archiv 3Havaj Apollo Foto Archiv 1

Havaj Apollo Foto Archiv 9

Havaj Apollo Foto Archiv 4Havaj Apollo Foto Archiv 2

Zdroje: 

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Podívejte se na desítky let staré fotografie astronautů z Apolla při tréninku

Úterý, 28 Červenec 2015 - 22:51 | Stoura | Po více než třičtvrtě roce koukám, že mi sice...
Čtvrtek, 16 Říjen 2014 - 00:41 | Stoura | K tomu chlazení: Na venkovní teplotě záleží jen...
Pátek, 27 Červen 2014 - 15:15 | doomcz | Mythbusters věnovali jednu epizodu těm...
Středa, 4 Červen 2014 - 11:51 | petr22 | Jakeho chlazeni na Mesici - k cemu by tam melo...
Úterý, 3 Červen 2014 - 23:11 | trodas | Jen aby toho tam nenafotili a nenatočili více,...

Zobrazit diskusi