CDR.cz - Vybráno z IT

„Set-top box" v těle minipočítače: BRAVIA Smart Stick vypadá jako flashdisk a nahradí multimediální centrum

sony-bravia-smart-stick
Po spoustě „anonymních“ výrobců míří na trh s minipočítači i japonské Sony. Zařízení s podporou Google TV naučí televizory novým kouskům a v mnohém podobá spíše populárním minipočítačům. Díky přiloženému ovladači jej pak nebude problém ovládat pomocí dotyků a pohybů.

Dávno je pryč doba, kdy bylo pro oživení obsahu domácího televizoru nutné nakupovat velká zařízení a multimediální centra. Většina nových televizorů rozličné funkce a připojení k internetu nabízí jako samozřejmost a připojitelná zařízení výrobci bez větších problémů zvládají vtěsnat do rozměrů malé krabičky, viz opravdu malý Chromecast od Google.

Google ChromeCast - img2

Ze stejného soudku bude i chystaný BRAVIA Smart Stick (kódové označení NSZ-GU1), který jednoduše připojíte k HDMI portu televizoru a tím získáte možnost streamovat online videa, procházet webové stránky, hrát hry nebo doinstalovat spoustu dalších aplikací z marketu Google Play.

sony-bravia-smart-stick

Ačkoli je Smart Stick ve většině ohledů podobný minipočítačům s Androidem, podle Sony se jedná o zmenšenou Google TV s předinstalovanými aplikacemi společnosti. Počítá se tedy hlavně se sledováním videa a prohlížení internetového obsahu, čemuž je uzpůsoben i použitý hardware. Problém však nebudou ani nějaké ty jednodušší hry ve stylu Angry Birds.

sony-stick_09sony-stick_04

Zařízení pohání 1GHz procesor Marvel DE3108-A1, 1 GB operační paměti RAM a nechybí možnost připojení k internetu pomocí 802.11b/g/n WiFi. Pro další ovladače a příslušenství je zde připraven Bluetooth 3.0. Krabičku o rozměrech 109,2 × 41,9 × 12,7 mm připojíme k televizoru pomocí HDMI konektoru (klasický male + Micro HDMI), přičemž pokud se jedná o TV s funkcí MHL, bude napájena přímo z televizoru a bez nutnosti připojení dalších kabelů.

sony-stick_02

Pro ovládání běžným BRAVIA dálkovým ovladačem televizoru je připraven speciální IR kabel, který se připojí do televizoru. Nutností pro fungování by však podle prvních informací být neměl. Připravován je totiž speciální ovladač, jenž bude díky touchpadu umožňovat dotykové ovládání a díky gyroskopu pak nebude chybět podpora pohybových funkcí.

pohyb-ovladac-sony

Sony informace o novince ze svých stránek rychle stáhlo, zůstal zde však přístupný uživatelský manuál, který funkčnost BRAVIA Smart Stick poměrně dobře přibližuje. Dozvědět se z něj například můžeme, že připojení přes MHL není nutností a lze použít i přibalený micro USB kabel v kombinaci s běžným HDMI.

Psali jsme o minipočítačích:

620_dell-ophelia-wyse-mini-pc
Minipočítačů se vyrojila poslední dobou sposta, jedním z nich je i Project Ophelia od Dellu.

Bohužel je zde možnost, že Smart Stick nebude možné využít s jiným zařízením, než s těmi z rodiny BRAVIA. Podle nás by to byl nešťastný krok ze strany Sony, který by udělal krabičku téměř neprodejnou, pokud ovšem nebude cena dostatečně nízká.

Ideální hladina by byla kolem 70 dolarů, pak by měl Smart Stick reálnou šanci na úspěch. Svojí výbavou totiž v mnohém zaostává za současnou generací minipočítačů, jejichž cena není díky čínským výrobcům nijak vysoká a to i přes fakt, že zde již běžně nalezneme výkonné čtyřjádrové čipy a další atraktivní výbavu.

Zdroje: 

1, 2

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku „Set-top box" v těle minipočítače: BRAVIA Smart Stick vypadá jako flashdisk a nahradí multimediální centrum

Pondělí, 16 Září 2013 - 11:19 | doctorX doctorY | napr: ricomagic IIIS + usb hub + remote gyroscop...
Pondělí, 16 Září 2013 - 10:59 | peca | Sháním něco podobného. Mělo by to mít USB HOST (...
Pondělí, 16 Září 2013 - 10:56 | Máček333 | IR vítám, teĎ ještě aby to umožnilo primitiva (...

Zobrazit diskusi