CDR.cz - Vybráno z IT

Nová verze tabletu Nexus 7 již brzy a levněji? Google vymění Tegru za Snapdragon

google_nexus_7_01
Oblíbený 7" tablet má dostat o něco lepší výbavu a nově přesedlá na čipy řady Snapdragon od Qualcommu. Největším tahákem by ale měla být cena, která může být dokonce ještě nižší, než u první verze.

Dvojice zdrojů agentury Reuters uvedla, že se Google s vlastním dotovaným tabletem Nexus 7 rozhodl pro aktualizaci. Nikoli však softwarovou, ale změněn bude přímo hardware. Jaké největší změny se chystají?

Nepřehlédněte:

Tablet Asus Nexus 7 006

V kurzu je obrazovka s vyšším rozlišením, což by ze současné hodnoty 1280 × 800 obrazových bodů znamenalo další krok k tzv. retina rozlišení. Na sedmipalcové úhlopříčce displeje vypadalo i současné rozlišení velmi dobře, ale pokud se navýšení výrazněji nepromítne na ceně, jedná se o příjemnou změnu. Konkrétní hodnoty bohužel zatím nevíme.

Současně s tím má dojít ke ztenčení celého zařízení, jež má nyní lehce přes 10 mm. Největší novinkou je pravděpodobně odchod od platformy nVidia Tegra a její nahrazení čipy Snapdragon od Qualcommu. Podle slov zástupců společnosti Google došlo k přechodu kvůli lepší energetické efektivitě. Nás by lákalo nasazení Snapdragonu 800, jež má 4 jádra na frekvenci 2,3 GHz, ale to není potvrzené.

snap_tegra

Ke změnám dojde při zachování stejného názvu, přičemž se dá očekávat alespoň označení "2" apod. Největším lákadlem se vedle výkonného hardwaru zdá být plánovaná cena. Google šel ještě níže a prodeje by měly začínat na 149 dolarech oproti předchozím 199. U nás se 16GB první verze prodává za pěkných 5 500 Kč, tudíž by cena neměla být vyšší ani u chystané novinky. Nexus 7 druhé generace tak přímo vyzve levné čínské tablety a největší konkurenci v podobě modelů Kindle Fire od Amazonu.

Dorazit má již v červenci tohoto roku, tedy přibližně rok po uvedení první verze. Doufejme, že výrobce (tedy opět Asus) brzy upřesní konkrétní specifikaci. My pro vás budeme situaci sledovat a veškeré zajímavé novinky přineseme zde na CDR.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nová verze tabletu Nexus 7 již brzy a levněji? Google vymění Tegru za Snapdragon

Čtvrtek, 4 Duben 2013 - 20:31 | hopik | Otázka ohledně kapacity je dost individuální. Mam...
Čtvrtek, 4 Duben 2013 - 13:23 | BTJ | A ja doufam, ze se nezvysi rozliseni, coz by...
Čtvrtek, 4 Duben 2013 - 12:12 | bendan | Já jen doufám, že pokud opět nebude slot na SD...

Zobrazit diskusi