CDR.cz - Vybráno z IT

Tablet Microsoft Surface přijde na trh společně s Windows 8

Microsoft Surface (černá varianta)
Do oficiálního uvedení nového operačního systému Windows 8 odtikává od dnešního dne posledních 16 dnů. Co se stihlo, to se stihlo, trh a obchodní komunikace ukáže, zda bude práce redmonského giganta patřičně odměněna.

Podle nejnovějších zpráv ale 26. říjen nebude jen dnem, kdy budou osmičky vyslány do boje o sympatie pro nové "moderní" ovládací rozhraní s přízvučným názvem Metro (pardon - Modern UI Style), bude to také startovní den prodeje microsoftího tabletu nesoucí název Surface.

Pokud nás pravidelně sledujete, není pro vás tento pojem určitě žádná novinka. Jen pro rychlé připomenutí; pod značkou Surface hodlá Microsoft uvést své dva nové tablety, které budou shodně disponovat 10,6 palcovým HD displejem (FullHD bude nabízet pouze vyšší varianta). Ty se budou od sebe lišit jak hardwarou výbavou a tedy cenou, tak i přítomným operačním systémem. Windows 8 totiž mimo WinNT rodiny (Windows 8, Windows 8 PRO) má za úkol rozjet novou éru pro "okna" jako taková – prosadit novou rodinu WinRT (Windows RT), která mimo jiného přináší podporu pro ARM procesory. Jelikož další bližší specifikace nejsou tak úplně potvrzeny, nechci se zde moc pouštět do úvah, jak který tablet bude vlastně vypadat. Pro představu však mohu nabídnout starší článek, který vychází ze záznamu červnové konference v Los Angeles, kde se Microsoft se Surface poprvé oficiálně pochlubil.

Windows 8 Surface

Microsoft nehodlá "launch" nikterak podcenit a rozhodl se jej pořádat ve velkém stylu. Na 25. října, tedy den před oficiálním uvedením do prodeje, plánuje uspořádat v New Yorku tiskovou konferenci, kde veřejně představí prodejní verze Windows a samozřejmě Surface tablety v celé jejich kráse. Do tabletů zřejmě vkládá dost nadějí – věří si s nimi, protože jejich následnou distribuci plánuje odstartovat půlnočním prodejem. K této příležitosti chce otevřít po celých Spojených státech a Kanadě nad 30 mini obchodních míst.

A cena? Microsoft nadále mlčí. Řadu diskusí a domněnek jste si mohli přečíst i na našich serverech. Startovní částka za "nejslabší variantu" 199 USD se ukázala posléze jako poměrně nereálná, leč konkurenceschopná a zajímavá. Steve Ballmer nepřímo naznačil, že by se cenová hladina měla odrazit o +100 USD výš. Tak uvidíme, jak to nejen s ní nakonec bude.

A takové malé zavzpomínání závěrem; pamatuje si, že spojení slov Microsoft Surface mělo před lety trochu jiný koncept, že se nejedná o nějaké neznámé nové názvosloví?

Surface byl v podstatě inteligentní počítačový stůl, který se dokonce dočkal i své "dvojky" (vyšší verze). Asi kvůli rozměrům, ale spíše kvůli pořizovací ceně, která se po přepočtu na naši měnu pohybovala nad hranicí 100 tisíc korun, bylo od projektu (prozatímně) upuštěno.

Je to možná škoda. Namátkou mě napadá jeden z nových All-in-One PC od společnosti Lenovo (konkrétně IdeaCentre A720 který jsem měl možnost vyzkoušet), který svým dotykovým ovládáním a polohováním (sklopením) až do pozice stolku tak trochu připomíná tento microsoftí koncept. Nedá se to úplně srovnávat, to bez debat, ale možná právě myšlenka původního Surface projektu chtěla jen trochu více usadit a rozmyslet. A Microsoft tak mohl mít již tehdy své vlastní první All-in-One PC. Ale to už jsou jen spekulace, kdyby – kdyby…

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Tablet Microsoft Surface přijde na trh společně s Windows 8

Středa, 10 Říjen 2012 - 11:55 | rman | docela se na nej tesim, o nejakym tabletu uvazuju...

Zobrazit diskusi