CDR.cz - Vybráno z IT

První let supervrtulníku SB-1 Defiant. Nahradí legendární Černé jestřáby?

Vrtulník SB-1 Defiant, který je společným podnikem společností Sikorsky-Boeing a vyznačuje se inovativní koncepcí v podobě koaxiálních rotorů ve spojení se zadní tlačnou vrtulí úspěšně zvládl první let.

V pátek 21. března proběhl první let prototypu nového vrtulníku SB-1 Defiant, který vzlétl z testovacího polygonu ve West Palm Beach na Floridě. Testovací let nového vrtulníku trval celkem půl hodiny, přičemž podle vyjádření společností Sikorsky-Boeing vrtulník při testovacím letu úspěšně provedl všechny zamýšlené manévry.

Americká armáda se připravuje na přechod od vrtulníků klasické konstrukce na obratnější a rychlejší VTOL létající prostředky. To má zajistit hlavní program Future Vertical Lift, který se dále dělí na dva dílčí programy FLRAA (Future Long Range Assault Aircraft) a FARA ( Future Attack and Reconnaissance Aircraft).

O jednom z kandidátů ohledně programu FARA jsme psali na CDR nedávno. Tím bude nový vrtulník učený pro ozbrojený letecký průzkum, který nahradí bitevní vrtulníky AH-64E Apache, které v současnosti místo OH-58D Kiowa vykonávají úlohy ozbrojeného leteckého průzkumu.

Kdežto Defiant je v rámci programu FLRAA jedním z kandidátů na náhradu dnes už zastaralých (první prototyp vzlétl v roce 1974) víceúčelových vrtulníků UH-60 Black Hawk určených pro americkou armádu.

Nový vrtulník vychází z technologických demonstrátorů X2 (první let 2008) a z S-97 Raider (první let 2015), přičemž se může pochlubit inovativní koncepcí v podobě koaxiálních rotorů (tj. dvěma protiběžnými hlavními rotory) a zadní tlačnou vrtulí. Díky tomu se stal z Defiantu rychlý a obratný vrtulník, který dosahuje rychlosti až 460 km/h. Pro porovnání dnes už legendární vrtulník UH-60 Black Hawk dosahuje maximální rychlosti 294 km/h.

SB-1 Defiant obsluhuje čtyřčlenná posádka a samotný vrtulník dále pojme dvanáct vojáků, které může vysadit na určeném místě v rámci bojové mise. Hlavním konkurentem Defiantu je konvertoplán Bell V-280 Valor. Očekává se, že první VTOL stroje, které nahradí UH-60 Black Hawk obdrží americká armáda kolem roku 2030.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku První let supervrtulníku SB-1 Defiant. Nahradí legendární Černé jestřáby?

Sobota, 4 Květen 2019 - 12:49 | petr ib | Kolaxiální rotory s další vrtulí vzadu je...

Zobrazit diskusi