CDR.cz - Vybráno z IT

První parkur robot na světě: Skáče jako blázen

xrhex-poustnifotka
Záchranář budoucnosti? Výskoky jako laň, akrobatické kousky a vždy dopadne na své. Projekt University of Pennsylvania a společnosti Boston Dynamics, jež je vcelku aktivní v robotickém průmyslu, osvěžuje řady kovových "miláčků".

Po armádním robotovi Atlas od agentury DARPA tu máme dalšího zástupce, nyní poněkud více sportovně laděného. Pokud hledáte parťáka na tréninky , který by s vámi sdílel radost a endorfiny, můžete si tohoto "parkur" robůtka jménem X-RHex vzít s sebou. Jeho ladné nožky, díky nimž je schopen různých akrobatických přemětů, se neunaví.

X-RHex-svetlafotka
T-RHex v celé své "nahotě"

Využití samozřejmě je možné (a nepochybně i reálné) nejen ve vojenství, ale též při překonávání různých překážek a nebezpečných sutí či katastrof budou jeho specifika pravděpodobně ceněna. Což koneckonců předpokládají i sami tvůrci, kteří by šestinohého X-RHexe rádi viděli jako pomocníka při záchranných akcích.

Vyskočit by měl do výšky 73 centimetrů, což se může zdát dost, přesto však lze najít i výkonnější kousky. Boston Dynamics za sebou mají i o něco pružnějšího - Sand Flea robota, jenž je schopen vyskočit do vzdálenosti devíti metrů, což si ostatně můžete prohlédnout na videu níže. Lze očekávat, že tato zařízení budou v budoucnu stále více používána  a budeme se s nimi setkávat častěji.

Neméně zajímavý je i kousek jménem BigDog. Zde je název skutečně vypovídající, neboť se jedná o poměrně silného a výkonného pomocníka do obtížného terénu, plus minus podobného psovi (pokud přidáme notnou dávku bujné fantazie). Na projektu se podílí i již zmíněná DARPA. Onen "pejsek" váží cca 109 kilogramů, je schopen nést náklad váhy až 154 kg a dojít 21 km, než bude potřebovat doplnit energii.

BigDog-ve-snehu
BigDog na zimní procházce

Výhoda T-RHexe oproti ostatním spočívá v jeho adaptabilitě na terén. BigDog je sice pěkný, ale voda či nerovnosti jej mohou ohrozit. T-RHex jen aproti tomu obojživelník se schopností se potápět, což otevírá nové dimenze použití. Pro zpevnění a větší odolnost obsahuje uhlíková vlákna. Díky senzorům na "chodidlech" je schopen přizpůsobit styl "chůze" specifickému terénu.

Zachrání relativně odolní a nahraditelní roboti lidské životy, ať už při vojenských či záchranářských operacích? Uvidíme. Každopádně je zajímavé sledovat, jak se věci vyvíjí a na co se mohou milovníci technologií těšit. Své domácí mazlíčky však ještě nějakou dobu nejspíše nenahradíme ani za nic. I když, kdo ví...

rhex-veskoku-schema
Skokan X-RHex systematicky

Mohlo by vás zajímat:

Patrik Borýsek

Autora zajímají moderní technologie, robotika, vesmír, augmented reality a trendy budoucího vědeckotechnického vývoje. Jeho oblíbený citát je od Eleanor Roosevelt: "The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams."

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku První parkur robot na světě: Skáče jako blázen

Pátek, 2 Srpen 2013 - 13:35 | randomofamber | Běžní lidé jsou tím největším "kamenem úrazu...
Pátek, 2 Srpen 2013 - 11:55 | John Douberro | Popravdě, USA přistoupila k metrické konvenci v...
Pátek, 2 Srpen 2013 - 11:11 | randomofamber | To je zvláštní, já vidím metrické jednotky, takže...
Pátek, 2 Srpen 2013 - 08:26 | John Douberro | To by mně zajímalo, jestli jste někdy tyhle...
Čtvrtek, 1 Srpen 2013 - 21:01 | Patrik Borýsek | Zdravím, abych byl upřímný, ano, ty jednotky se...
Čtvrtek, 1 Srpen 2013 - 16:39 | John Douberro | Hernajs, to je článek typu čtenář si dodělá doma...

Zobrazit diskusi