CDR.cz - Vybráno z IT

REPORTÁŽ – Sony letos vyšlo se svou konferencí beze ztráty kytičky [E3 2014]

Clipboard 25
Už tradičně v našich končinách probíhá při E3 konference japonské firmy Sony až nad ránem. Nová generace herního systému PlayStation se již nějakou dobu ohřívá u mnoha šťastlivců v obývacím pokoji, a proto není jisté, jakým směrem se ubírají další kroky firmy.

E 3 Special

Prezentace společnosti Sony se nachází se zpětným pohledem na minulé ročníky ve zlatém středu. Jejich kvalita nekolísá tak výrazně jako u zbylých konkurentů. V posledních letech si drží dosti vysokou laťku, kterou podporuje především familiární přístup k hráčům. Povede se tento trik i letos?

Clipboard 01

Předváděčku odstartoval titul Destiny svým novým trailerem, o kterém jsme psali již dříve. Svou efektností a nadhodnoceným proslovem vypravěče se jednalo o skvělou volbu, jak navnadit publikum. Potlesk přísědících přerušil Andrew House, aby promluvil o cíli nového PlayStationu ve smyslu poutavější hratelnosti, lepší grafiky a propojení více hráčů dohromady.

Clipboard 02Clipboard 03

Destiny prý tato kritéria splňuje, a poto potvrdil vydání bety Destiny prvně exkluzivně pro PS4 hráče již 17. července. Aby toho nebylo málo, ještě přisadil možnost vyzkoušení si alfa verze od 12. června a oznámení bílé verze PlayStation 4 v bundelu s Destiny.

Nabitý proslov o titulu od Bungie uzavřel oznámením nové značky výhradně pro PS4. I když se hra demonstrovala skrze potemnělý trailer, nešlo nezpozorovat, že se jedná o The Order 1886, nikoliv tedy o neoznámený titul. Alespoň se ukázaly nové gameplay záběry, které velmi sázely na hororový dojem.

Z depresivního a strašidelného se přešlo k pokldnému a mírumilovnému. V Entwinded se hráč chopí dvou charakterů, rybky a ptáka, kteří vypadají jako vystřiženi z origami. Dvě zdánlivě neslučitelné duše spolu musí kooperovat. Vývojáře Entwinded vystřídá Scott Rhode z SCE America, který překvapí faktem, že před chvílí demonstrovaná hra je již k mání za deset dolarů na PSN pro PS4. PS3 a PS Vita verze ji budou v nejbližší době následovat.

Clipboard 07

Scott po tomto překvapivém oznámení neodešel a místo toho započal hovořit o sérii inFamous a navázal oznámením nového počinu od Sucker Punch s názvem inFamous: First Light v hlavní roli s hrdinkou Abigail Walkerovou. Půjde o samostatně hratelný obsah stažitelný z PSN. Na plátně se následně objevilo LittleBigPlanet 3.

Clipboard 11

Na pódiu čtyři hráči prezentovali kooperační mód, který sice sám o sobě vypadal hezky, ale jejich způsob ovládání vykouzlil spíše posměšný výraz na tvářích lidí na židlích. Hadroví panáčci se svými novinkami ohledně hratelnosti, kooperačního módu a grafiky přispěchají na konzoli PS4 během letošního listopadu.

Clipboard 09Clipboard 10

Čtveřice ustoupila Shuhei Yoshidovi, který poznamenal, že uživateli vytvořené mapy z LBP a LBP 2 budou dostupné i ve třetím dílu. S nostalgicky naladěnou nití navnadil na novou IP, na titul, který si se svým žánrem rozhodně není podobný s LittleBigPlanet. Řeč se ubírala samozřejmě k takzvanému “Project Beast” nesoucího oficiální název Bloodborne.

Clipboard 12

Fanoušci Dark Souls začali bezhlavě vřískat nad logem studia From Software. Ponurý trailer plný nemrtvých nezapřel typické rysy, kterými se jeho otcové tak proslavili. CGI snímek bohužel neukázal ani částečnou podobu hry. Dílo vyjde někdy v roce 2015.

Od nemrtvých k himalájskému zloduchovi v růžovém obleku. Zástupce z Ubisoftu, Alexandr Hutchinson, navnadil na gameplay ukázku z Far Cry 4, kde misi zdolávali hráči díky vzájemné pomoci. Celý in-game záběr působil jako vypůjčený od Sledgehammer Games nebo DICE.

Clipboard 14Clipboard 15

Adam Boyes z SCE America přispěchal před novináře, aby je seznámil s Dead Island 2, které se představilo vtipným a nápaditým renderovaným videem. Pouze pro PS4 bude disponovat předčasným vstupem do beta verze. Nemrtví se však na konzoli PS4 podívají I v rámci remasterované The Last of Us a Diablo III: Reaper of Souls Ultimate Evil Edition.

Clipboard 16

Trochu nemístně Adam uvedl gameplay trailer Battlefield: Hardline, který spíše náleží ke konferenci EA. Zběžně ještě pronesl pár propagačních slov k Disney Infinity 2.0 a Destiny, aby mohl přikročit k oznámení nového partnerství mezi Paradox Interactive a Sony, což nemohlo znamenat nic jiného než regulérní druhý díl RPG Magicka, o které se můžete více dočíst v samostatné zprávě.

Clipboard 17

Smutný dopis od malé dvanáctileté holčičky, která by si toužila zahrát staré hry od Tima Schafera, podepsaný desetiletou holčičkou a napsaný Timem Schaferem – typycké Double Fine. Vtipnou minutkou bylo oznámeno přepracování staré adventury Grim Fandango pro systém PlayStation 4 a PlayStation Vita.

Clipboard 19Clipboard 20

Se Sony se spřáhl i nejznámější distributor indie her, Devolver Digital, který nechá pro novou generaci konzole a handheldu připravit hry Broforce, Titan Souls, Not a Hero, Hotline Miami 2: Wrong Number a The Talos Principle. Aby na obrazovkách teklo ještě více krve, došlo na oznámení Let It Die, které by si mohlo podat ruku s Manhuntem.

Clipboard 21

Brutální hry opět potlačilo nově vyvíjené umělecké dílo Abzu od Giant Squid. Journey má svého duchovního nástupce. Aby těch kvalitních počinů neubilo, přisednul si vedle Abzu i No Man's Sky s gameplay ukázkou, které následně představil Sean Murray, zakladatel Hello Games.

Netrvalo dlouho a řeč přišla na Project Morpheus, o kterém se prozradilo pouze tolik, že se nachází na výstavě E3. Andrew přivítal na pódiu CEO SCE America Shawna Laydena. Ten se nechal slyšet ohledně pár efektních statistik okolo konzole PS4. Pak dodal, že na tomto stroji bude možné spouštět YouTube videa a popřípadě nahrávat herní zážitky přímo na svůj kanál.

Clipboard 23

Určitou část portfolia her na PSN tvoří Free to Play hry, a proto projektorem proletěl sestřih těmi, které veřejnost v následujících letech čekají. Shawn si jako další téma vybere streamovací technologii PlayStation Now pro PS4, která bude v Severní Americe dostupná v beta verzi již 21. července. Prozatím se pracuje na možnosti hraní PS3 her. Později se služba spustí i pro PS3, PS Vita a vybrané televizory Sony.

Clipboard 24

Sony následně překvapilo novým hardwarem s názvem PlayStation TV. Jedná se o malou stylovou krabičku, která umožňuje streamovat hry do další televize v domácnosti nebo komunikovat se službou Playstation Now. Cena zařízení se zastavila zna příjemných 99 dolarech.

Clipboard 26Clipboard 27

Jako kratičký návrat ke hrám si Shawn opět vydoloval z paměti vzpomínky na legendární bojovku, která přinesla fatality. Následující gameplay trailer se věnoval Mortal Kombat X. Od videoher se však opět upustilo a přistoupilo se i k jinému obsahu, který lze přes konzoli distribuovat. Jako například filmy, hudba a dokonce i komixy.

Brian Michael Bendis prozradil, že mezi vysílané TV show se zařadí i adaptace grafického románu Powers. První sérii si budou moci zhlédnout všichni zadarmo. Předplatitelé PlayStation Plus mohou jásat, protože jim Sony zpřístupní bez poplatku celý seriál.

Clipboard 28

Jedna z nejoblíbenějších her pro PlayStation, Ratchet and Clank, se dočká celovečerního filmu. Bizarní a humorný svět jistě pobaví jak velké, tak malé. Snímek přijde do kin v roce 2015. Zároveň dojde na remastering původní hry pro PS4.

Po zpropagování remasterovaného The Last of Us přišla chvíle, na kterou mnozí čekali. Andrew House ustoupil do pozadí, protože začala projekce Metal Gear Solid V: Phantom Pain. Jednalo se o trailer, který byl předtím promítán vybraným jedincům za zavřenými dveřmi.

Clipboard 31Clipboard 32

Nejednalo se však o jedinou velkou hru. Video z GTA 5 prozradilo, že na podzim vyjde pro konzoli nové generace firmy Sony, a Rocksteady přineslo in-game sestřih, který přerušil monolog Scarecrowa z Batman: Arkham Knight, očekávaného zakončení série.

Na samotný závěr konference si Sony schovalo svého nejlepšího koně. Jakmile se objevilo logo Naughty Dog, bylo rozhodnuto – ve vývoji se nachází Uncharted 4. Trailer ukazoval reálné záběry ze hry. Nathan Drake se probudil s tržnou ranou na hlavě na jakémsi pobřeží a okamžitě se vydával vstříci svému dobrodružství.

Clipboard 38

Díky nedávnému vydání nové generace konzolí letos herní trh trpí sucehm. Obsah celé E3 spadá do průměru, ale Sony z toho vyšlo se ctí a představilo mnoho nových titulů a předvedlo pěknou show s těmi stávajícími.

Nelze opomenout ani nový skromný hardwarový přírůstek do rodiny PlayStation. Velké oznamování v tomto roce může zachránit ještě kolínský GamesCom, avšak nával nových značek a technologií se očekává až v následujících dvou letech, protože všichni vývojáři aktuálně pilně pracují.

Zpravodajství E3 2014 běží pod záštitou společnosti Intel Corporation

Děkujeme za zápůjčku výkonných Ultrabooků s procesory Intel Core.

Asus TaichiLenovo Yoga 13Dell Xps 12

Asus Taichi, Lenovo Yoga 13, Dell XPS 12

Michal Klacik

V roce 2010 začínal jako redaktor RecenzeHer.eu, od dubna 2012 působil na pozici editora serveru inGamer.cz. Počátkem roku 2014 se redakce i část obsahu inGameru přesunula pod CDR.cz. Tam nyní zastává pozici redaktora pro herní i IT rubriku.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku REPORTÁŽ – Sony letos vyšlo se svou konferencí beze ztráty kytičky [E3 2014]

Žádné komentáře.