CDR.cz - Vybráno z IT

Rodiče dostanou více kontroly nad užíváním sociálních sítí u svých dětí

Zdroj: Shutterstock

Společnost Meta Platforms integruje do Facebooku, Instagramu a Messengeru další funkce rozšiřující pravomoce a možnosti pro rodiče dětí. Ty budou moci díky tomu mít přehled, s kým si dítě píše nebo kolik času tráví na sociálních sítích.

Internet není jen místem pro sdílení a vyhledávání informací či pracovní prostor, ale bohužel i místem, kde může hrozit nebezpečí nejen ze strany hackerů, ale také různých podvodníků číhajících na nic netušící dětské oběti. Naštěstí si je toho většina velkých platforem vědoma, a proto integruje nejrůznější nástroje pro rodičovskou ochranu.

Ne jinak tomu je i v případě sociální sítě Facebook, která je dceřinnou společností Meta Platforms. Ta chce totiž do aplikace Family Center přidat i nové nástroje a možnosti, které by ve výsledku měly pomoci rodičům sledovat a kontrolovat, jak jejich děti využívají chatovací aplikaci Messenger.

Rodiče tak uvidí, kolik času jejich ratolesti tráví v této aplikaci. Zároveň budou mít oprávnění nastavovat a kontrolovat soukromí a zabezpečení. Jinými slovy rodiče dostanou právo určit, kdo může dětem zasílat zprávy a kdo je může sledovat na Facebooku. Novinkou je i zasílání oznámení při změně v seznamu kontaktů či v nastavení. Dítě tak neučiní nic bez vědomí rodičů.

Zdroj: Shutterstock

Podle oficiálního vyjádření zástupců Facebooku se ale jedná jen o první sérii nových možností a nástrojů, které zvýší rodičovskou kontrolu nad dětskými účty. V budoucnu bude těchto nástrojů a funkcí ještě přibývat. Je jasné, že již tradičně jsou tyto nástroje nejprve nasazovány pro uživatele pocházející z USA, Velké Británie a Kanady. S postupem času se ale rozšíří do celého světa.

Společnost Meta Platforms dbá na ochranu dětí, o čemž svědčí i novinky, které zavedla na své druhé sociální síti, na Instagramu. Děti zde mohou strávit 20 minut a poté se jim zobrazí upozornění. Jestli-že sledují Reels v nočních hodinách, budou vyzváni k zavření aplikace. Jaké přesně funkce chystá Meta v budoucnu zavést do Messengera či do Instagramu, není v tuto chvíli známo.

Diskuse ke článku Rodiče dostanou více kontroly nad užíváním sociálních sítí u svých dětí

Žádné komentáře.