CDR.cz - Vybráno z IT

Rukavice Hands Omni umožní hráčům cítit virtuální objekty

Rukavice Pro Virtualni Realitu
Blíží se doba, kdy budeme moci předměty ve virtuální realitě cítit na dotek. Hmatové rukavice, na nichž pracuje tým studentů z Rice University by podle jejich slov měly zprostředkovat hráčům věrný hmatový zážitek.

V několika následujících letech budeme zavaleni nepřeberným množstvím VR náhlavních souprav. Ve vývoji jsou proto k těmto helmám pro virtuální realitu i různé doplňky, které hráčům umožní hlubší vnor v rámci interakce ve virtuální realitě. Jedním z nich je i zajímavý projekt studentů z Rice University, který cílí na hmatový prožitek hráče.

Rukavice by měla hráči umožnit uchopit či zvednout virtuální objekty a pomocí vzduchem plněných polštářků uvnitř rukavice i navodit reálný pocit velikosti a tvaru virtuálního objektu. Takže když ve hře uchopíte granát nebo jablko, tak byste měli získat skutečný pocit, že něco v ruce držíte, i když samozřejmě nic v ruce mít nebudete. Samotná rukavice váží jen 350 gramů. Prototyp hmatové rukavice je v současnosti zatím dostupný jen pro praváky a hráči nejsou omezováni žádnými kabely (rukavice funguje bezdrátově).

Zatím se jedná jen o prototyp, který podle studentů je sice funkční, ale potřebuje ještě doladit. Není proto ještě uveden žádný termín kdy se rukavice objeví na trhu a za jakou cenu. Jasné není ani to, jestli nakonec budou rukavice dodávány v páru nebo jen jedna (pro praváky nebo leváky).

Hmatové rukavice – nová verze starého nápadu

První rukavice určené pro virtuální realitu, které umožňovaly manipulovat s virtuálními objekty se objevily už v 80. letech minulého století pod názvem datové rukavice. Mezi první průkopníky v této oblasti patří spoluzakladatel společnosti VPL Research Jaron Lanier, kterému se přičítá velký podíl na popularizaci a komercionalizaci pojmu virtuální reality.

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Rukavice Hands Omni umožní hráčům cítit virtuální objekty

Středa, 29 Duben 2015 - 17:15 | rman | "hráči nejsou omezováni žádnými kabely (...

Zobrazit diskusi