CDR.cz - Vybráno z IT

Družice Sentinel-1A na oběžné dráze. Bude poskytovat data o životním prostředí

nepřehlédněte
Družice Sentinel-1A je první ze dvou zcela identických družic (příští rok má být vypuštěna i Sentinel-1B), které budou do budoucna zajišťovat snímkování zemského povrchu pomocí radaru v C pásmu. A to za jakéhokoliv počasí, bez ohledu na denní či noční dobu.

Start se uskutečnil z guyanského kosmického centra (kosmodromu Kourou). Tento projekt je prvním kosmickým elementem, který je součástí evropského globálního monitorovacího programu GMES/Copernicus (Global Monitoring for Environment and Security).

Má sloužit jako účinný evropský nástroj pro globální monitoring životního prostředí a bezpečnosti, protože velké množství informací ohledně dálkového průzkumu Země, kterými EU disponuje, nepochází z evropských pozorovacích systémů.

Sentinel-1A se vydává na oběžnou dráhu na raketě Sojuz

Jak je uvedeno výše, tak hlavním smyslem celého systému GMES/Copernicus má být poskytování včasných a spolehlivých informací o životním prostředí. To znamená pochopení fungování celistvého ekosystému naší planety. Podklady pro rychlé rozhodování a koordinování záchranných prací při živelných katastrofách (povodně, bouře, zemětřesení, požáry) nebo při úniku nebezpečných látek do atmosféry (chemické, biologické zamoření, únik radiace) či řešení humanitárních krizí. Dále pro odhalování a pozorování ropných skvrn, tajícího mořského ledu a ke sledování změn, jakým způsobem je využívána půda.

Družice Sentinel-1A bude vysílat svá data do celé řady pozemních stanic, mimoto se i počítá také s komunikací pomocí laserového paprsku přes družice ERDS (European Data Relay System) na geostacionární oběžné dráze. Samotná družice Sentinel-1A váží 2300 kg a nachází se nyní 639 km nad zemským povrchem. Družice byla vynesena pomocí rakety Sojuz. Příští rok ji doplní Sentinel-1B.

Celkem má být vyneseno na oběžnou dráhu 5 řad družic typu Sentinel. Každou řadu budou tvořit dvě družice stejného typu (označovány jako A a B). Zájemci o bližší studium materiálů ohledně mise družic typu Sentinel si je mohou prohlédnout zde.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Družice Sentinel-1A na oběžné dráze. Bude poskytovat data o životním prostředí

Žádné komentáře.