CDR.cz - Vybráno z IT

TÉMA: Srovnáváme nejlepší závodní simulátory. Sahá jim Project Cars 2 po kolena?

S hodnocením nového závodního počinu Project CARS 2 se v posledních dnech doslova roztrhl pytel. Málokdy je hře zaměřené na čistokrevnou závodní simulaci věnována taková pozornost. Vzhledem k velice úspěšnému prvnímu dílu je to ovšem logické.

Tato simulace se vyloupla v roce 2013 celkem překvapivě, bez větších ambicí. Přesto se postupem času vyšplhala na příčky nejvyšší, tedy co se do počtu aktivních závodníků týká. Assetto na to jde poměrně záludně, přesto chytře.

Neřekl bych, že se dá ukázat na nějaký aspekt této hry, který je v porovnání s konkurencí nejlepší. Pokud ale děláte všechno jako druzí nejlepší, pak je úspěch otázka času. V případě Assetto Corsa to byl čas velice krátký. 

Obr. Assetto Corsa - Ginetta G55 GT4 

Grafická stránka Assetto Corsa byla předjeta prvním Project Cars již v den jejího uvedení všemi čtyřmi koly, přesto však zabírá ve vizuální stránce alespoň místo druhé. Co se týče zvuku motoru, který sám o sobě dokáže hru posunout o podstatný kus blíž k realismu, u mě na celé čáře vyhrává Race Room Experience. I zde je však Assetto Corsa hned druhá v pořadí. 

Assetto Corsa také ojedinělým způsobem graficky ztvárňuje poškození vozu. Na vašem autě tak uvidíte jakýkoli škrábanec, což opět dodává pocit reality. Model poškození není jen na ozdobu, je i funkční. 

Obr. Assetto Corsa - Sim Racing System

Ze hry Iracing si pak Assetto Corsa bere také to nejdůležitější. To nejlepší, co mohlu hru potkat, je hodnocení jezdců pomocí Minoratingu a předně mod od SimRacingSystem, který přímo do prostředí hry přináší kvalitní ligové závodění a umožňuje setkání závodníků, mající o fair-play závody zájem.

Provázání licence zde není na takové úrovni jako v Iracing, ale opět je Asseto Corsa hned na druhém místě.

Se stříbrem Assetto Corsa nekončí ani z hlediska jízdního modelu. Zatímco se o zlato dělí RFactor 2 a Automobilista, o něco v pozadí dojíždí právě Assetto Corsa. Ač není model o mnoho horší, přijde mi, jako byste na jízdní model RFactor 2 použili nějaký filtr a odstranili špičky. Jinak jde o odborníky oceňované zpracování, které nic neodpouští a nedá nic zadarmo. 

Obr. Assetto Corsa

Trénink je základ a jakákoli drobná chybička znamená konec nadějí na dobré umístění v závodě. Jízdní model ale neposkytuje tak autentický zážitek z řízení jako právě RFactor 2. Assetto Corsa prostě nenavodí ten správný pocit, že opravdu sedíte v závodním speciálu.

Stejně jako Iracing je v porovnání s RFactor 2 řízení vozu v Assetto Corsa podstatně jednodušší. 

Vidíte sami, že hře prakticky není co vytknout. Nabízí virtuálním závodníkům ve své podstatě komplexní zážitek, který je velice kvalitní ve všech svých ohledech. Proto je také tak oblíbená. Jediná škoda tohoto simulátoru je, že tvůrci již předem avizovali, že ani v budoucnu nebude rozšířen o závodění v noci či v dešti. Díky enginu to prý není možné. Tak snad se zbývá těšit, že jednou se brzy na svých monitorech budeme prohánět v druhém díle. 

>> Další kapitola

Diskuse ke článku TÉMA: Srovnáváme nejlepší závodní simulátory. Sahá jim Project Cars 2 po kolena?

Sobota, 28 Říjen 2017 - 17:52 | Anonym | Dik za recenziu. Realisticke simulatory nehram,...
Pátek, 27 Říjen 2017 - 11:31 | Exhumanizator | pozor na nastavenie deadzone/fall off v tychto...
Pátek, 27 Říjen 2017 - 09:13 | Exhumanizator | tato gamesa je EXTREMNE zavisla od roznych...

Zobrazit diskusi