CDR.cz - Vybráno z IT

Umělá inteligence od Google má odvracet přírodní katastrofy a chránit planetu

Zdroj: Shutterstock

Společnost Google zavádí nové funkce pracující na bázi umělé inteligence, které pomáhají se zmírňováním dopadů klimatických změn v podobě varování uživatelů před přírodními katastrofami či optimalizací nasazování tzv. chladných střech.

Velké technologické korporáty se v posledních letech snaží více soustředit na ekologii a vyvíjejí řešení, jak při své činnosti co nejméně zatěžovat planetu nadměrným používáním plastů či produkcí skleníkových plynů. Významným hráčem v oblasti ekologie a klimatických změn se poslední dobou stává i společnost Google, která přišla se sadou chytrých online nástrojů, jež budou k dispozici pro jiné firmy, představitele měst či územních celků, kteří je mohou využít k odvrácení potencionálních přírodních katastrof.

Některé oblasti na Zemi jsou daleko více vystavovány přírodním katastrofám a nejrůznějším živlům, a proto již nyní Google některým uživatelům z těchto oblastí zasílá upozornění na blížící se extrémní počasí, tornáda, bouře, vichry či povodně s odkazem na stránky, kde jsou shrnuty veškeré potřebné informace o konkrétní situaci.

Zdroj: Shutterstock

K těmto upozornění Google navíc nově přidal i upozornění na blížící se extrémní horka a sucha, a to opět s odkazem na údaj od kdy do kdy budou extrémní teploty přetrvávat, až po případné zdravotní komplikace na které si máte dát pozor. Informace, které Google rozesílá pak pocházejí z Globální informační sítě pro tepelné zdraví (GHHIN).

Mezi dalšími novinkami Google v oblasti ekologie je rozhodně i funkce Tree Canopy, která pak vychází z aplikace Environmental Insights Explorer, ve které se krásně kříží umělá inteligence a letecké snímky. Díky tomu mohou jednotlivá města vidět, jak je jejich město pokryté zelení a zda zeleně přibývá či ubývá.

Funkce Tree Canopy je již nasazená v několika desítkách měst, ale Google samozřejmě počítá s tím, že po oficiálním představení funkce se její uplatnění významně rozšíří. Dle odhadů se má jednat o 350 měst po celém světě. Na umělé inteligenci je založená i poslední funkce, která pro změnu dokáže plánovat nasazení tzv. chladných střech, které by měly odrážet sluneční teplo a nepohlcovat ho, jako tomu je v případě asfaltu.

Diskuse ke článku Umělá inteligence od Google má odvracet přírodní katastrofy a chránit planetu

Žádné komentáře.