CDR.cz - Vybráno z IT

US NAVY očekává radikální proměnu. Robotická bezosádková válečná plavidla

Nastupující robotizace už zasáhla i námořnictvo Spojených států amerických. Američani plánují vyvinout dva druhy robotických válečných plavidel, jejichž cílem bude zajistit americkou technologickou převahu nad protivníky v oceánech a na moři.

Americké námořnictvo bude v čím dál tím větší míře v budoucnosti spoléhat na bezosádková robotická plavidla. V budoucnosti by mělo US NAVY získat dva druhy plavidel, které můžeme označit jako námořní drony. Nepůjde přitom o žádné malé čluny, ale o středně velká bezosádková plavidla.

Prvním druhem lodí mají být průzkumná robotická válečná plavidla, která budou detekovat pozice nepřátelských plavidel. Loď bude vybavena různými druhy senzorů (radary krátkého a dlouhého dosahu, elektro-optické přístroje pro denní a noční vidění, termální kamery, lidar atd.) a bude uzpůsobena i pro vedení radioelektronického boje. Délka lodě bude do 50 metrů a cílem těchto lodí bude vytvořit námořní síť, která dá flotile situační povědomí o pozicích nepřátelských plavidel. Každá z těchto lodí bude představovat síťový uzel, který zašle informace o identifikovaných cílech flotile přes zabezpečený datalink. Tyto plavidla nemají být vyzbrojena smrtícími zbraněmi a mají být inspirována experimentálním plavidlem Sea Hunter.

Dalším druhem robotických plavidel mají být válečné lodě, které budou moci útočit smrtícími zbraněmi. Tyto lodě budou mít zřejmě větší výtlak než průzkumná plavidla a ponesou protilodní a protizemní střely, které budou odpalovat z vertikálních šachet. Aby nebyly úplně bezbranné, tak zřejmě mohou nést i protivzdušnou nebo protiponorkou výzbroj.

Největším plusem těchto lodí má být maximalizace využitelného místa a cena za provoz. Na těchto lodích se nebude vyskytovat žádná posádka, tedy na lodích se nemusí skladovat žádné potraviny, žádné věci pro posádku a na lodích se nebudou vyskytovat žádné kajuty a sociální zařízení pro posádku.

Za zájmem amerického námořnictva o bezosádkové válečné lodě stojí zřejmě postupný vzestup čínského válečného loďstva. Během roku 2016 zavedli Číňané do své výzbroje 18 válečných lodí a v roce 2017 pak dalších 14 plavidel. Kdežto USA během stejného období rozšířily svou námořní flotilu jen o 13 válečných plavidel.

V roce 2018 mělo čínské námořnictvo více než 300 plavidel a v příštích 15 letech se toto číslo zvýší na 430 povrchových lodí a k tomu 100 ponorek. USA disponovaly v roce 2018 jen 287 válečnými plavidly, přičemž v roce 2034 by měla flotila US NAVY čítat 355 plavidel.

Vývoj bezosádkových plavidel tak představuje levnější variantu co se týče výroby, provozu a nasazení než dnešní plavidla s posádkou. Plavidla s posádkou se stanou velitelskými a řídícími loděmi pro bezosádková plavidla.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2, 3

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku US NAVY očekává radikální proměnu. Robotická bezosádková válečná plavidla

Žádné komentáře.