CDR.cz - Vybráno z IT

V Pacifiku se množí laserové útoky na americké armádní piloty. USA obviňují Čínu

Laserové útoky proti americkým pilotům se rozšířily z Afriky do asijsko-pacifické oblasti. Jejich cílem má být podle americké armády záměrné oslepení vojenských pilotů. Za těmito incidenty mají stát tzv. čínské námořní milice.

Nesmrtící laserové zbraně s potenciálem oslepit piloty letounů jsou čím dál tím častěji využívány proti pilotům americké armády. O prvních takovýchto incidentech jsme mohli slyšet letos v oblasti Džibutska (Afrika), kde mají blízko sebe své vojenské základny Američané a Číňané.

Jakmile Číňané minulý rok zprovoznili do plně operačního stavu svoji vojenskou základnu v přístavu Doraleh, nedaleko americké vojenské základny, začali se američtí piloti setkávat s velmi nepříjemným oslněním laserovým paprskem, kterým jim někdo svítil ze země do kabiny letounu. Pilotní kabina se při zásahu laserem silně rozzáří a posádka ztrácí vizuální reference. Piloti tak jsou prakticky slepí a nevidí před sebe (viz. video níže).

Američani si myslí, že za laserovými útoky proti jejich vojenským pilotům stojí Číňané. Na druhou stranu je Čínská lidová republika signatářem protokolu o zákazu používání laserových oslepujících zbraní proti lidem (ale přesto má laserové pušky, viz. náš článek) a skálopevně tvrdí, že vojáci Čínské lidové republiky nemíří lasery na americká vojenská letadla.

To byla Afrika. Nyní se podobné útoky začaly množit v oblasti Východočínského moře, kde Američani provádí hlídkové a průzkumné lety. Americká armáda tam už napočítala více než 20 podobných útoků jako v Africe. Laserové útoky mají probíhat jak z pobřežní oblasti, tak i z rybářských plavidel.

Pro takováto rybářská plavidla v oblasti se už vžil název čínská námořní milice. Má fungovat tak, že čínská armáda sleduje pomocí radarů trasu amerických vojenských letounů, a posléze dá pokyn jednotkám čínské námořní milice, aby americkým pilotům, kteří provádějí v oblasti hlídkové a průzkumné lety, posvítili laserem do kabiny.

Americkým armádním pilotům tak nezbývá nic jiného, než v blízkosti čínských základen nebo na území, kde operují čínské jednotky, začít používat speciální ochranné brýle.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku V Pacifiku se množí laserové útoky na americké armádní piloty. USA obviňují Čínu

Neděle, 28 Říjen 2018 - 12:54 | lan | a co robia tie mrdky americke tisice kilometrov...
Pátek, 22 Červen 2018 - 12:50 | Pangi | Sak nech si hliadkuju doma, a nie pri Cine..
Pátek, 22 Červen 2018 - 09:39 | Gaunter | Na Slovensku sa toto deje už roky. https://domov....
Pátek, 22 Červen 2018 - 09:06 | DRK | Spíš bych věřil, že jim to dělají místní...

Zobrazit diskusi