CDR.cz - Vybráno z IT

Vytvořte si vlastní mobilní síť s dosahem 80 km

nepřehlédněte
Gotenna Perex
Bydlíte někde na samotě u lesa, která se nachází mimo pokrytí mobilních operátorů, a rádi byste komunikovali přes svůj smartphone i v oblastech bez signálu? Malé zařízení GoTenna přichází se zajímavým řešením na bázi vysílaček.

GoTenna nefunguje jako samostatné zařízení. Musíte jí propojit pomocí Bluetooth 4.0 se svým mobilním telefonem nebo tabletem. Pak můžete začít komunikovat s dalšími lidmi, kteří taktéž vlastní toto zařízení, a mají ho podobně jako vy spárováno se svým mobilním zařízením. Celé zařízení má rozměry 147,3 x 25,4 x 12,7 mm a váží 57 gramů. Prodává se vždy v páru. Tato dvojice pak spolu komunikuje ve frekvenčním pásmu 151-154 MHz.

Bohužel zařízení bude poskytovat velmi nízký datový tok, takže nebude možná hlasová komunikace. Budete moci posílat jen jednoduché textové zprávy, dále údaje o GPS pozici (pomocí offline map vás to bude navigovat k pozici druhé GoTenny) a nakonec budete moci vyslat i nouzový signál. Pro komunikaci se využívá šifrování RSA-1024 (Public Private Key). Baterie by měla vydržet až pro 30 hodin nepřetržitého provozu. Nabíjení pak probíhá pomocí microUSB portu.

 Gotenna 01

I když výrobce proklamuje maximální dosah až 80 km, zase tak slavné to nebude. Bude záviset na terénu v jakém se nacházíte. Při testech v central parku klesl dosah na 5,5 km. V nejhustší městské zástavbě se pak pohyboval kolem 800 až 1600 metrů.

Zařízení hlavně míří na lidi, kteří chtějí zůstat v kontaktu se svými blízkými, když zasáhne danou oblast nějaká přírodní katastrofa. Např. při ničivém hurikánu Sandy, který zasáhl v roce 2012 východ USA došlo k výpadku téměř čtvrtiny mobilních vysílačů v dané oblasti. GoTenna by v tomto ohledu mohla pomoci alespoň v tom, že vám vaše rodina či nejbližší přátelé podají krátkou srozumitelnou zprávu: Žiju! 

V předprodeji je GoTenna nabízena za 150 dolarů, tedy cca 3100 CZK.

Zdroje: 

1, 2

 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vytvořte si vlastní mobilní síť s dosahem 80 km

Čtvrtek, 21 Srpen 2014 - 01:46 | Duck Daffy | Připomíná mi to staré dobré packet radio. S...
Úterý, 19 Srpen 2014 - 16:00 | HKMaly | Me pripada jako zasadni problem, ze se pres to...
Úterý, 19 Srpen 2014 - 14:39 | BTJ | Takova kravina a takovych penez:o) Navic zcela...
Úterý, 19 Srpen 2014 - 13:36 | LOLLL oo | A co doplnit informaci, ze v CR (a minimalne cele...
Úterý, 19 Srpen 2014 - 11:09 | rman | Tak jako abych rekl nekomu jednou za zivot ze...

Zobrazit diskusi