CDR.cz - Vybráno z IT

Windows 10 pro smartphony sjednotí práci s PC, podívejte se na první snímky

nepřehlédněte
Joe Belfiore Web
Nová fakta poodhalující tvář Windows 10 zasáhla i připravovaný systémový upgrade pro mobilní telefony. Zde se Microsoft zaměřuje na vestavěné aplikace, především ty komunikační a sociální.

Označení Windows Phone bude od oficiálního uveřejnění desítek archaismem. V našich článcích jsme o tom již hovořili mnohokrát, microsoftí klikatá cesta vlastních systémů se konečně po uveřejnění kontroverzních osmiček a jejich dalších aktualizací a updatů začíná stáčet tam, kde již například Apple dávno je a kde Microsoft měl být se svými velkými plány ještě daleko dřív. Sjednocení názvosloví pro ryze počítačové a mobilní systémy od Windows 10 bude nejenom marketingovým a komunikačním zjednodušením, uživatelům to přinese i zajímavou vzájemnou synchronizační a kompatibilní správu a jednotné ovládání svých Windows zařízení.

I když se více o "mobilní verzi" Windows 10 dozvíme v následujících dnech a nejvíce pak ve druhé půlce února, kdy bude uveřejněna v rámci developer programu preview verze systému, první střípky se přeci jen na síti při příležitosti včerejší tiskové konference objevily. Jak jsme si napsali v úvodu, hlavní změny se týkají vestavěných aplikací.

Windows 10 Phoneshandson 3 1020

Sjednocení, synchronizace, zjednodušení

Velice dobrou zprávou je vytváření nové emailové aplikace Outlook určenou pro všechny Windows 10 platformy (tablety, mobilní telefony, počítače...). Podle prvních ohlasů je tato aplikace mnohonásobně lepší než ta, se kterou přišel Microsoft ve Windows 8 v rámci balíčku s kalendářem a kontakty. Není to jen o její jednotnosti, ale i povýšení kancelářských funkcí díky zabudování editoru Word – pokročilé formátování či tvorba tabulek. Pro pohodlnější dotykové ovládání zde přibudou i nová gesta.

Windows 10 Phoneshandson 8 1020Windows 10 Phoneshandson 9 1020

Windows 10 Phoneshandson 11 1020Windows 10 Phoneshandson 10 1020

Co se týče podpory internetových služeb konkurenčních stran, uživatele jistě nejvíce potěší plná podpora Gmailu, a to samozřejmě opět na všech platformách bez rozdílu a pro všechny typy služeb (kalendáře, emaily, synchronizace kontaktů atd.).

HERE mapy a Bing Mapy se sjednotí, bude možné synchronizovat plán tras napříč zařízeními, zachována bude také navigace „turn-by-turn“. Migrace čeká také hlasovou asistentku Cortanu, která z dosavadně ryze mobilní platformy expanduje i na ostatní platformy a bude právě k dispozici i při práci s mapovými podklady.

Win 10 Windows Cortana Web

Windows 10 Phoneshandson 1 1020Windows 10 Phoneshandson 7 1020

Windows 10 Phoneshandson 2 1020

Internet Explorer bude nahrazen Spartanem. K dispozici bude také nová softwarová klávesnice s joystickem, pomocí které by měla být úprava textu zase o něco jednodušší – především při výběru slov v rámci nějakého většího textu.

Windows 10 Phoneshandson 4 1020

A konečně na závěr také zmiňme samotnou komunikaci. Podobně jako u Apple s iMessage, sjednotí Microsoft Skype a klasické SMS zprávy do jedné aplikace, přičemž bude automaticky propojovat kontakty s telefonními čísly a Skype účty.

Synchronizace komunikace bude probíhat i s ostatními Windows zařízeními uživatele, stejně jako při předávání oznámení aplikací a dalších událostí. Tato těšná integrace se však bude dotýkat ryze těchto dvou služeb, nepočítejte proto moc s podporou pro další aplikace typu WhatsApp či Facebook.

Win 10 Windows Actioncenter Web

Upgrade na Windows 10 zdarma, ale...

Dobrým marketingovým tahem je uvedení desítek jako zdarma dostupného upgradu. Ten však bude v této podobě k dispozici jen první rok po oficiálním uveřejnění a to jen pro uživatele vybraných verzí systému Windows. Oznámení o výši po-roční platby za tento upgrade zatím nepadly žádné předběžné informace. Strategické vyčkávání by tak mohlo klidně znamenat obchodní lákadlo podporující rychlejší šíření nového systému mezi uživateli.

Terry Myerson Web

Každopádně samotný upgrade bude jeden rok zdarma pro uživatele Windows 7, Windows 8.1 (uživatelé Windows 8 musí nejprve svůj systém povýšit na 8.1), Windows Phone 8.1 a i Windows RT. V průběhu příštího týdne bude uvolněna poslední verze Windows 10 Technical Preview pro počítače. V průběhu února pak znovu připomínáme dostupnost i testovací verze pro telefony. V případě že jste tak doposud neučinili, zájemci o testovací verzi systému Windows 10 se musí přihlásit do Windows Insider Programu.

Zdroje: 

1, 2, 3, 4

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Windows 10 pro smartphony sjednotí práci s PC, podívejte se na první snímky

Sobota, 31 Leden 2015 - 16:00 | tony | kdepak nafurt, ale jen do zivotnosti pocitace...
Čtvrtek, 22 Leden 2015 - 23:19 | Tomáš Bohuněk | Na co desku... Stačí MS Account. :)
Čtvrtek, 22 Leden 2015 - 21:43 | tony | zdarma a na pořád? no jasně a teď tu o karkulce,...
Čtvrtek, 22 Leden 2015 - 19:45 | Terepin | Ospravedlňujem sa. Zle som pochopil "po-...
Čtvrtek, 22 Leden 2015 - 17:48 | Jiří Moos | "Ten [zdarma dostupný upgrade] však bude v...
Čtvrtek, 22 Leden 2015 - 17:45 | Jiří Moos | Today was a monumental day for us on the Windows...
Čtvrtek, 22 Leden 2015 - 17:35 | Terepin | "Dobrým marketingovým tahem je uvedení...
Čtvrtek, 22 Leden 2015 - 15:35 | Pety | B je správně.
Čtvrtek, 22 Leden 2015 - 15:00 | Fakovnik | There was some confusion, however, when Microsoft...
Čtvrtek, 22 Leden 2015 - 14:25 | Ji Si | V některých zprávách je zmíněno, že Microsoft s...

Zobrazit diskusi