CDR.cz - Vybráno z IT

Windows 8 nativně nepřehrají DVD. No a?

No disc in W8?
Je to pár dní, co internetem prolétla zpráva o tom, že Windows 8 nebudou umět ve svém základu přehrát disk DVD, a to především z důvodu absence aplikace Windows Media Center, kterou bude možné získat pouze zpoplatněným upgradem.

Jak již bývá zvykem, zahraniční servery tuto informaci patřičně nafoukly a tuzemské portály je počaly poslušně papouškovat a rozvíjet takřka katastrofické scénáře společně s nimi. Jaká to tragédie, Windows 8 si nezvládnou poradit s klasickým DVDčkem. Diskuse plné vášní, ze kterých čerpali další články senzacechtiví novináři, nabíraly zajímavé směry: hovořilo se o konci kolečkových médií (jak je tímto Microsoft pohřbívá), o neuvěřitelném a nepochopitelném přístupu redmonského giganta k uživatelům - jak si může dolovit vypustit systém, který nezvládne ani tak primitivní věc - a mnohé další. Navíc pro bystřejší uživatele, které napadlo, že se přeci bez Windows Media Center obejdou díky WMP, vyšel také informační dovětek, že právě integrovaný Windows Media Player bude o tuto funkci logicky oproštěn. Zvládne tedy "jen" (se špetkou boží pomoci) přehrát nějakou tu hudbu a klasické video zkomprimované do nějakého známého videoformátu.

Tenhle článek není rozhodně psán jako nějaká obhajoba činnosti, kterou Microsoft předvádí, spíše chce nabídnout alternativní a nezaujatý pohled na to, "co tím chtěl básník asi říci".

Prvně je důležité si uvědomit, kam bude primárně už svým konceptem Windows 8 spadat. Jistě díky nejen revolučnímu rozhraní Metro bude zajímavým konkurentem například pro platformu Android, která se rozmáhá velkou rychlostí po tabletech. Microsoft na poslední BUILD konferenci v minulém roce ukázal, že bude osmička schopná mít co nabídnout a že spolupráce se společností Samsung, která první tablety s Windows bude mít, má svůj význam. I když snaha prosadit osmičku i ve firemním prostředí tu rozhodně bude, o něco jednoduší to bude mít Microsoft právě v oblasti multimediálních a kompaktních zařízení. Populární netbooky, ultrabooky a tablety budou určitě první zařízení, které budou nový systém nabízet. A to jsou zařízení, které mechaniky nemají. Nativní podpora je tak naprosto zbytečná. Nemluvě také o tom, že poslední trendy konzumace multimediálního obsahu dostává již pár let s vysokorychlostním internetem nový rozměr. Vše se přesouvá právě na internet, takže uživatelé čím dál častěji přehrávají videa online, či je stahují v nějakém rozumném komprimovaném videoformátu.

Windows 8 - player in METRO

Udělat z absence přehrávače DVD senzaci nevydrželo nejedno zpravodajské médium, takže nadpisy stylu "Windows 8 nemají DVD přehrávač" či "Na nových Windows si DVD nepřehrajete" bylo na denním pořádku. Málokdo však zmiňuje fakt, že Microsoft nebrání si nainstalovat jakýkoliv přehrávač třetí strany. Ruku na srdce, kdo z nás používá integrované Multimediální Centrum či Media Player k přehrávání svých médií?! Microsoft tímto gestem také trochu vychází vstříc kritice, která na něj padala směrem od Evropské komise. Konkrétně tedy, že podstrkává uživateli svůj internetový prohlížeč a svůj přehrávač, což je přeci z hlediska "soutěže" neregulérní. O obojím se vedly už nejedny spory. Jistě víte, že s prohlížeči udělal Microsoft ústupek a v po-instalačním stádiu posílá uživateli aktualizaci, které mu nabízí vybrat si a stáhnout si alternativní prohlížeč. No a nyní si uživatelé ještě "budou muset" svobodně vybrat nějaký ten multimediální přehrávač, který naplní po všech stránkách jejich očekávání.

Z Windows Media Center se tak stává placená features, jejíž cenu vám aktuálně říci nemohu – nebyla oznámena. Faktem ale je, že nepůjde o nějakou velkou částku, pouze jakýsi manipulační poplatek. Navíc se může stát, že s nákupem počítače, který mechanikou disponuje, bude právě tato jakási nástavba automaticky součástí balení (či vám bude nabídnuta). Nejde tedy o žádnou tragédii. Navíc jak jsme si řekli, existuje spousta kvalitních alternativ, které nabízejí větší množství uživatelské přizpůsobivosti a jsou hlavně zcela zdarma a k volnému stažení.

Zdroje: 

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Windows 8 nativně nepřehrají DVD. No a?

Pondělí, 14 Květen 2012 - 01:55 | PV | Jistě že to tam je. §43 / 3 : Účinnými...
Neděle, 13 Květen 2012 - 12:51 | DRK | Pokud vím tak v tom zákoně není napsáno "jak...
Neděle, 13 Květen 2012 - 12:47 | DRK | Nesmysl, který zákon říká, že CSS je účinná...
Sobota, 12 Květen 2012 - 22:02 | PV | Podle českého aut.z. není dovoleno obcházecí...
Sobota, 12 Květen 2012 - 19:59 | Mastafa | Zajímavý, že když byl vydán decss, vydavatelská...
Pátek, 11 Květen 2012 - 02:17 | PV | Není protizákonné. Účinné prostředky se míní...
Středa, 9 Květen 2012 - 15:02 | HKMaly | Ale no tak ... kdo nic neudelal a zodpovedne voli...
Středa, 9 Květen 2012 - 13:53 | WIFT | Podle toho zákona by měl být účinným technickým...
Středa, 9 Květen 2012 - 13:23 | Jiří Molnár | Ano, máte naprostou pravdu. Jde o navštívené...
Středa, 9 Květen 2012 - 13:20 | Slavo Krupa | áno pravdepodobne to bude tak naozaj používam...

Zobrazit diskusi