CDR.cz - Vybráno z IT

Z TikToku zmizely 3 miliony písní. Další budou následovat

Zdroj: Shutterstock

Problematika licencí a autorských práv v digitálním prostředí opět rozvířila vody, tentokrát v podobě střetu mezi TikTokem a Universal Music Group (UMG). Společnost TikTok se totiž ocitla v nucené situaci stáhnout další hudbu ze své platformy, jelikož nedostatečně pokryté tantiémy vedly k problémům s UMG.

UMG, jedno z nejvýznamnějších hudebních vydavatelství na světě, nedávno rozhodlo o stáhnutí svých nahrávek z TikToku, zahrnujících hity od umělců jako Taylor Swift, Billie Eilish či The Weeknd. Tato patová situace má vliv na širokou škálu skladeb vydávaných UMG, a očekává se, že miliony dalších písní budou do konce týdne ještě následovat.

Aktuální krok v tomto sporu se týká právě děl umělců, kteří spolupracují se skladateli, kteří jsou pod smlouvou s Universal Music Publishing Group (UMPG). Tento konflikt spojený s rozdělenými autorskými právy vede k situaci, kdy mohou být skladby odstraněny z TikToku, pokud kterýkoliv ze spolupracujících autorů má spojení s UMPG. Tento krok má tak potenciál ovlivnit nejen umělce spojené přímo s UMG, ale i ty, kteří spolupracovali s umělci pod jeho dceřinou společností UMPG.

Zdroj: Shutterstock

Důsledky tohoto střetu jsou již víc než patrné. Podle zpráv BBC UMG stáhl zhruba tři miliony skladeb z TikToku po vypršení dohody o vydávání jejich katalogu na této platformě. Smlouva mezi UMG a TikTokem ohledně vydavatelského katalogu, zahrnujícího přibližně čtyři miliony skladeb, má vypršet koncem tohoto týdne, což by mohlo vést k dalšímu stahování relevantní hudby ze strany TikToku.

Tento konflikt však není pouze o penězích a licencích. Má to i širší dopad na samotnou kulturu a propagaci hudby v digitálním prostředí. TikTok se totiž stal klíčovou platformou pro objevování nové hudby a propagační nástroj pro umělce. Stahování či ztlumení jejich skladeb tak může omezit dosah jejich tvorby a omezit možnosti propojení s fanoušky. Ačkoliv ještě není jasné, jakým směrem se tento spor vyvine, je zřejmé, že jeho výsledek bude mít významný dopad na digitální hudební krajinu a způsob, jakým se hudba prezentuje a konzumuje online.

Diskuse ke článku Z TikToku zmizely 3 miliony písní. Další budou následovat

Čtvrtek, 29 Únor 2024 - 14:55 | Ondar | Když je někdo nenažranej, tak holt má smůlu.

Zobrazit diskusi