CDR.cz - Vybráno z IT

Zabijáci tanků střely Hellfire míří do výslužby. Nahradí je univerzální střely

Vrtulníky AH-64 Apache dostanou nové superstřely, které budou mít multifunkční navádění a mají se stát postrachem ruských tanků. Co všechno dokážou?

Americká armáda se rozhodla uzavřít kontrakt se společností Lockheed Martin ohledně počáteční nízkoseriové výroby univerzálních střel JAGM. Celkem jde o 2 631 střel, které americká armáda obdrží v roce 2019.

Střely JAGM jsou navrženy tak, aby nahradily letité střely Hellfire, Maverick nebo TOW. Jde tedy o převážně protitankové střely, jejichž vývoj ještě pamatuje éru studené války. Americká armáda hledala po konci studené války náhradu za tyto střely, přičemž jedním z hlavních požadavků bylo multifunkční trojité navádění.

Ve zkratce jde o to, že vrtulník nebo dron vypálí střelu "vystřel a zapomeň", která má elektrooptické čidlo pro laserové navádění, dále miniaturní radiolokátor a infračervený senzor. Vznikla by tak odolná střela vzduch-země, která by zasáhla cíl v různých drsných klimatických podmínkách, v silně zarušeném prostředí v důsledku radioelektronického boje a různých protiopatřeních protivníka, jako jsou zadýmovací granáty, apod. Střela, která by ničila jak obrněná vozidla, tak i pěchotu, případně bunkry.

Celý program ohledně protitankové střely s trojitým naváděním se stal ovšem příliš finančně náročný, takže americká armáda nakonec slevila ze svých požadavků a odsouhlasila vývoj protitankové střely s dvojitým naváděním (laserové navádění a radiolokátor).

První střela JAGM s dvojitým naváděním byla otestována v roce 2010. Vývoj pak několik let pokračoval a nyní je střela připravena pro počáteční nízkosériovou výrobu. Střela byla testována na bojových helikoptérách AH-64E Apache a AH-1Z Viper. Nová univerzální střela dokáže ničit cíle až na vzdálenost 8 km.

O plné výrobní produkci má rozhodnout armáda v roce 2020. Pokud najde Pentagon peníze na další vývoj, tak dalším cílem je vyvinout univerzální střelu vzduch-země s trojitým naváděním a dosahem 12 km.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Zabijáci tanků střely Hellfire míří do výslužby. Nahradí je univerzální střely

Pondělí, 2 Červenec 2018 - 23:22 | DRK | Já se do žádné role samosoudce nikde nestavím,...
Pondělí, 2 Červenec 2018 - 22:02 | Step | V naprosté většině komentářů se stavíte do role...
Neděle, 1 Červenec 2018 - 22:56 | DRK | Jak může někdo, kdo položí otázku, nemít pravdu?...
Neděle, 1 Červenec 2018 - 20:47 | Step | Bohužel, nemáte pravdu z několika důvodu:...
Neděle, 1 Červenec 2018 - 01:28 | Gaunter | Znamená to že naposledy sa takto zbrojilo za...
Pátek, 29 Červen 2018 - 12:55 | DRK | Znamená to že ty stávající bude teď potřeba...

Zobrazit diskusi