CDR.cz - Vybráno z IT

Budoucí král mobilních systémů? Víme vše o Windows Phone 8.1

Očekávaná verze dlaždicového operačního systému je na dosah. Těšit se můžeme na propracované notifikační centrum, hlasovou asistentku ve stylu Siri nebo na lepší provázání s desktopovými Windows 8. Změn je však mnohem více!

Mobilní operační systém Windows Phone v uplynulém roce pomalu získával větší a větší podíl na trhu. Přestože zatím nemůže konkurovat Androidu a iOS, bylo by hloupé jej přehlížet. Právě nová verze, nebo chcete-li aktualizace, s označením WP 8.1 má díky spoustě úprav a praktických vylepšení zmíněné konkurenty dohnat.

Na konferenci Build 2014 Microsoft odhalil nejnovější informace a vylepšení ve Windows Phone a máme se na co těšit. Konečně se dočkáme notifikačního centra, širších možností nastavení, nebo třeba hlasové asistentky.

Cortana, mladší sestra Siri v podání Microsoftu

Chytrý hlasový asistent byl jednou z věcí, která v systému doposud chyběla. Před časem však svitla naděje, jak jsme vás ostatně informovali v článku "Umělá inteligence ovládaná hlasem ve Windows Phone 8.1, kam směřuje vývoj platformy?". Hlasová asistentka Cortana byla na konferenci nakonec potvrzena a my se tak můžeme těšit na chytrou asistentku, kterou vedle hlasu budeme moci úkolovat i textovými příkazy.

Jmenovat se bude v různých zemích jinak a chybět prý ani nebude možnost nastavit si oslovení asistentky dle libosti. Pomáhat bude při vyhledávání informací, plánování úkolů, upozorňování na události, nebo interakcí s aplikacemi "Volej přes Skype...". Data Cortana hledá na Bingu a Foursquare, ale měla by se umět i "učit" na základě předchozích hledání.

Další zajímavou funkcí je zobrazení poznámek k danému kontaktu při příchozím hovoru. Na displeji se vám zobrazí přepis nadiktované poznámky. Tu bude uživatel moci přidat příkazem ve stylu "Až zavolá šéfredaktor, raději hovor nezvedej."

Spolupracovat bude moci i s externími aplikacemi, jako je Skype, Facebook, Twitter apod. Stačí jí jednoduše sdělit, co požadujete a ona vše udělá za vás. Zatím se bohužel jedná o betaverzi, navíc bez podpory češtiny. Té se snad časem dočkáme, ale v první vlně je myšleno na angličtinu a francouzštinu.

Podpora Windows Phone 8 aplikací v 8.1? Ano, opačně si nechme zajít chuť!

A jak to bude se zpětnou kompatibilitou aplikací? Ve Windows Phone 8.1 samozřejmě bez problémů spustíme starší aplikace pro WP 8. Horší zprávou už je, že naopak to fungovat nebude, pokud ovšem vývojář nedodá do marketu dvě verze aplikace.

I tak se jedná o dobrou zprávu, neboť si ještě mnozí pamatují Windows Phone 7, kdy byl přechod na novou verzi spojen s absencí zpětné podpory aplikací. Tuto hloupou chybu už Microsoft naštěstí neopakuje.

Notifikační centrum upozorní na zmeškané události

Záložka, kterou dnes má Android i iOS, zobrazuje uživatelům nejnovější aktivitu na sociálních sítích, nové textové zprávy či nepřijaté hovory a hlášení z aplikací. Nově funkci notifikačního centra získá i Windows Phone 8.1.

Na horní stavové liště přibude odkaz (ikonka) na aplikaci notifikačního centra, která se zobrazí pouze v případě, že přibyla nová událost, kterou uživatel ještě nezaznamenal. Aby některé aplikace zbytečně nezobrazovali tuny nesmyslů, je připraveno omezení (kolem 20 upozornění naráz). Přehled událostí uživatel zobrazí jednoduchým stáhnutí horní lišty po vzoru konkurenčních OS. V liště budou i základní ikony pro ovládání Bluetooth, WiFi apod.

Poklepání na displej a Quiet Hours - pracuji, nerušit!

 Pro zobrazení úvodní obrazovky s hodinami nyní budeme moci využít jednoduchého vylepšení, které se poprvé objevilo u Lumií od Nokie. Při vypnuté obrazovce postačí pro zobrazení úvodní obrazovky dvakrát poklepat na displej. Jednoduché a funkční.

Zajímavou funkcí jsou i tzv. Quiet Hours, kde si uživatel nastaví časové úseky, kdy nechce být rušen a poté dojde v danou dobu k automatickému snížení hlasitosti, nebo jeho úplnému vypnutí. Nechybí možnost zařadit do seznamu výjimky pro kontakty, které vás mohou rušit kdykoli.

Hlasitost pro každou položku zvlášť - konečně!

Ztlumíte zvuk v aplikaci a rázem se neozve ani příchozí hovor. Tak nějak fungovalo ovládání hlasitosti doposud. V nové verzi se můžeme těšit na oddělené ovládání hlasitosti, kdy lze ovládat jednotlivé zdroje zvuku zvlášť.

Tapeta přes dlaždice

Ve Windows Phone 8 měl uživatel možnost nastavit trojici různých velikostí chytrých dlaždic, které mohl stylizovat do různých barev. V chystané aktualizaci se dočkáme dalších velikostí i tvarů a zároveň přibude vítaná úprava. Uživatel si bude moci nastavit různá pozadí plochy, a to tak, že se vybraný obrázek rozřeže dle tvaru dlaždic, na nichž se poté zobrazí.

Zálohovat se bude úplně vše - rozložení dlaždic a data aplikací

Výrazných změn se dočkalo i automatické zálohování, které nyní bude vedle souborů, zpráv apod. zálohovat i data z prostředí aplikací. Pokud tedy dohrajete hru do určitého levelu, poté provedete smazání telefonu a opětovnou obnovu, měli byste se objevit tam, kde jste dříve skončili.

Zálohovat se bude i nastavení dlaždic a jejich rozmístění. Při přechodu na jiné zařízení tak bude mít uživatel velmi jednoduchou úlohu. Nastaví přístupové údaje do ke svému účtu a nastavení se provede automaticky.

Opět chybí správce souborů, USB OTG se nepotvrdilo

Když jsme před časem kritizovali Microsoft za to, že se vestavěné úložiště telefonu pomalu samo zaplňuje, chyběl nám v telefonu i správce souborů. Jednoduchá aplikace, díky níž bychom mohli prohledávat datovou strukturu v úložišti, je velmi praktickou záležitostí a nejeden uživatel jí vyžaduje. Bohužel, podle posledních zpráv budeme mít smůlu a dočkáme se její integrace až v další verzi Windows Phone.

Dobrou zprávou mělo být i USB OTG, kdy by na zařízení po připojení k úložišti vyskočil správce souborů a uživatel mohl data snadno přesouvat. Nestalo se, ale doufejme, že v budoucích verzí se již této funkce dočkáme.

Pro pisálky - Swype klávesnice pro tahy prstem

Standardní klávesnice nemusí vyhovovat každému. Zvláště pak, pokud jste přišli ze systému, který podporuje tzv. Swype klávesnici, kde píšete slova jednoduchými gesty. Při nich stačí prstem táhnout od písmenka k písmenku po displeji a telefon již na základě algoritmu rozpozná, jaké slovo chtěl uživatel napsat. Ve Windows Phone 8.1 nebude Swype klávesnice vedle té stávající chybět.

Obraz bezdrátově díky Miracast, nebo přes USB

Máte mobilní telefon přes HDMI a nevíte jak dostat obraz do TV či počítače? V systému nově přibyla podpora pro bezdrátový přenos obrazu prostřednictvím Miracast. Stejně tak se můžeme těšit na možnost zobrazit si obrazovku zařízení na počítači prostřednictvím USB kabelu. Můžeme tak sedět u PC a snadno komunikovat přes mobilní telefon.

Navigace od Nokie zdarma

Mapy a navigace Here (Drive) od Nokie jsou nějakou dobu dostupné pro všechna zařízení s Windows Phone. Nutno podotknout, že se jedná o velmi kvalitně zpracovaný software se skvělými mapovými podklady. Ve Windows Phone 8.1 se překvapivě můžeme těšit na navigaci a mapy zdarma pro všechna zařízení. Dříve byly zdarma dostupné pouze Here Maps a navigační Here Drive byl placený, případně dostupný zdarma k vybraným Lumiím.

Jedná se o takový malý dárek od Nokie pro všechna zařízení (nezáleží na výrobci) s aktualizovaným systémem. Současně s Here Drive je očekávána aplikace Here Transit pro plánovaní cest městskou dopravou.

Dočkají se i starší zařízení? Aneb jak to bude s dostupností aktualizace

Pokud jste majitelem smartphonu s Windows Phone 8, jistě vás bude zajímat, zda získáte aktualizaci na 8.1. Odpověď zní v naprosté většině případů ano! Podle posledních informací se mohou těšit všichni, takže technicky aktualizace problém určitě nebude.

Problémem však může být přístup výrobce, který může s aktualizací vyčkávat, nebo se jí rozhodne nevydat. Jak dlouho může čekání na běžnou aktualizaci trvat se můžete přesvědčit v článku "Po roce Vánoce aneb Windows Phone na „odepsaném“ zařízení před a po aktualizaci".

Celkově na nás změny působí velmi dobrým dojmem a nemůžeme se dočkat, až si WP 8.1 vyzkoušíme. Aktualizace opravuje spoustu neduhů, kterými trpěla stávající verze a přidává několik zajímavých vychytávek navíc. Oproti Windows Phone 8, by se mělo jednat o slušný pokrok, který dorovná nabídku funkcí konkurence.

Jak se líbí chystané změny ve Windows Phone 8.1 vám, chybí zde něco zásadního?

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Budoucí král mobilních systémů? Víme vše o Windows Phone 8.1

Úterý, 8 Duben 2014 - 12:10 | BTJ | Hehe, fakt to funguje, dik:)
Úterý, 8 Duben 2014 - 09:53 | rman | Lumia 1520. Mam to v Settings/Touch -> Double...
Pondělí, 7 Duben 2014 - 20:06 | giff | Jak v poslednich dnech prehodnotily prognozy?
Pondělí, 7 Duben 2014 - 18:17 | Václav Vanc | Přesně. Navíc mně se líbí ta svoboda, že člověk...
Pondělí, 7 Duben 2014 - 17:37 | BTJ | Jj, ty knihovny jsou na picu ..... ja tam hodil...
Pondělí, 7 Duben 2014 - 16:48 | romco | subjektivne vyzera lepsie ten tamtung. lebo ma...
Pondělí, 7 Duben 2014 - 15:45 | rman | "Při vypnuté obrazovce postačí pro zobrazení...
Pondělí, 7 Duben 2014 - 14:29 | BTJ | Android je proste slozity .... a donedavna to...
Pondělí, 7 Duben 2014 - 14:19 | BTJ | Ja myslim, ze je to jasne videt na vzrustajicim...
Pondělí, 7 Duben 2014 - 14:05 | aleman | Objektivně posuzovat krásu...? Výběr telefonu...

Zobrazit diskusi