CDR.cz - Vybráno z IT

Google byl vyzván k odstranění 3 miliard pirátských odkazů

Majitelům autorských práv se nelíbí že vyhledávací služba Google indexuje příliš mnoho odkazů s pirátským obsahem. A tak v posledních několika letech raketově rostou tzv. DMCA oznámení, požadující tento obsah z vyhledávání odstranit. Řešení je v nedohlednu.

Je to necelý rok, co jsme vás informovali, že společnost Google musela během roku 2016 řešit něco přes miliardu DMCA oznámení, požadujících vymazat více než miliardu odkazů z indexu Googlu. I když do konce letošního roku zbývají ještě dva měsíce, tak už je jasné, že toto číslo bude podobné i pro tento rok. Letos to bude opět více než miliarda DMCA oznámení.

Vlastníci autorských práv v současnosti posílají společnosti Google něco přes 3 miliónů DMCA oznámení za den. Samozřejmě to už dávno nehledají lidé, ale pro tento účel specializovaní roboti.

Celkově přitom za několik let zasílání DMCA oznámení, už vlastnící práv a autorské svazy nahlásily společnosti Google více než 3 miliardy pirátských odkazů (v době psaní článku to bylo 3,010,240,174 DMCA oznámení). Nahlášené odkazy se týkaly 1 364 805 domén a společnosti Google tyto odkazy nahlásilo 120 455 vlastníků autorských práv.

Nejaktivnější v tomto směru je sdružení Britského fonografického průmyslu (BPI), přičemž od této organizace pochází přes 10% všech žádostí ohledně odstranění odkazů s warez obsahem. Nejvíc DMCA oznámení tradičně připadá filehostingové službě 4shared (66 miliónů URL), hned za ní je web mp3toys (51 miliónů URL) a pak rapidgator (28 miliónů URL).

Otázka na závěr zůstává jak moc mají DMCA oznámení smysl? Musíme totiž předpokládat, že pirát se k hledanému warez obsahu dostane nakonec skrze různá fóra a specializované webové stránky tak jako tak, i bez společnosti Google.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Google byl vyzván k odstranění 3 miliard pirátských odkazů

Pondělí, 23 Říjen 2017 - 18:26 | DRK | No ono mi přijde že u některých stěžovatelů to...
Pondělí, 23 Říjen 2017 - 17:59 | corwin78 | Myšleno zátěž s mazáním těch hlášených linků, je...
Pondělí, 23 Říjen 2017 - 17:21 | DRK | Zbytečnou zátěž? MInimálně reklama pro ně...
Pondělí, 23 Říjen 2017 - 17:19 | corwin78 | Smysl to pochopitelně nemá žádný, jen to dělá...
Pondělí, 23 Říjen 2017 - 11:07 | RedMaX | Rapidgator je OK, odkazy jen tak nemizej, platim...

Zobrazit diskusi