CDR.cz - Vybráno z IT

Jaderný reaktor Rolls-Royce bude po roce 2029 hlavním zdrojem energie na Měsíci

Zdroj: Shutterstock

Společnost Rolls-Royce dostala investici ve výši 79,5 miliard korun na vývoj miniaturního jaderného reaktoru, který by měl být v roce 2029 vynesen na Měsíc, kde bude sloužit jako hlavní zdroj energie.

Ve světě zrovna probíhají masivní přípravy a technologické závody, které mají jediný cíl – dostat na Měsíc znovu lidskou nohu. Pro to, aby se to povedlo a astronauti mohli přípdně na Měsíci vybudovat i nějakou trvalejší základnu, je zapotřebí mít také základní infrastrukturu, která se vždy odvíjí od zdroje energie.

V tomto případě je jako ideální zdroj energie jaderná. Za tímto účelem vyvíjí známá společnost Rolls-Royce jaderný reaktor. Nově se do celého procesu významně zapojila i Britská kosmická agentura, která se rozhodla významně zainvestovat částkou 2,9 miliardy liber (v přepočtu 79,5 miliard korun), což je o mnoho větší částka, než byla poskytnuta v loňském roce ve výši 249 000 liber. Dalších 51 milionů liber je podle Britské vesmírné agentury připraveno pro britské společnosti na vybudování komunikačních a navigačních systémů.

Důvodem, proč si vědečtí pracovníci v Rolls-Royce vybrali právě tento typ energie, je zřejmý – při relativně malé velikosti dokáže vyprodukovat značné mnžoství energie a zároveň není závislý na slunečním záření. Podle posledních zpráv by měl být reaktor vynesen na Měsíc zhruba v roce 2029.

Tato zpráva o financování jaderného reaktoru určeného pro lunární misi přišlo jen pár dní poté, co NASA a AXIOM Space představily nový prototyp skafandru Artemis III, který je také určen pro lunární misi. K zahájení mise Artemis III má dojít v prosinci roku 2025. Podle současných plánů by NASA měla na povrchu Měsíce vybudovat permanentní základnu. Je víceméně jasné, že v následujícím desetiletí se dá očekávat významný pokrok v dobývání vesmíru.

Tagy: 
Zdroje: 

Engadget.com

Diskuse ke článku Jaderný reaktor Rolls-Royce bude po roce 2029 hlavním zdrojem energie na Měsíci

Úterý, 21 Březen 2023 - 22:51 | Txy | Energie vyzařování stoupá se čtvrtou mocninou...
Úterý, 21 Březen 2023 - 10:17 | DSonne | Vody je na Měsíci dost. Případně, v kráterech...
Pondělí, 20 Březen 2023 - 18:09 | Robin Seina | Docela by mne zajímal způsob chlazení. Protože...
Pondělí, 20 Březen 2023 - 12:43 | Arctia | Kazdej jadernej reaktor dobrej... ale co na...

Zobrazit diskusi