CDR.cz - Vybráno z IT

Můj první chytrý telefon: Windows Phone 8 a Nokia 1020 [4]

Nokia Lumia 1020 - úvodní foto
Nedávno jsem se rozhodl, že přišel čas mého prvního smartphonu. Abych se prý rozhodl správně, kluci z redakce mi na zkoušku objednali čtyři platformy, dnes čtete třetí zpověď ze zkušeností s Windows Phone 8 na Nokii Lumia 1020.

Kapitoly článků

1.  Operační systém Windows Phone 8: zkušenosti z používání

Dalším panem na holení je Windows Phone 8, takový kontroverzní a málokde přijatý systém, který si ale své místo rozhodně zaslouží. Windows Phone na to jde úplně jinak než ostatní - není asi lepší místo pro aktivní dlaždice, než smartphone. Nejen že to skvěle vypadá, ale i se to skvěle používá a je to funkční! Aktivní dlaždice jsou způsob, jak na malém prostoru zobrazit co nejvíce informací, přesto nevznikne nepřehledný nepořádek, jako na Androidu.

Pozn. redakce CDR: Tento článek NENÍ objektivní recenzí Windows Phone 8. Je to subjektivní zpověď člověka, který se systémem začíná. 

S dlaždicemi se navíc velice dobře a jednoduše pracuje – snadno si je dáte přesně kam a jak chcete, přičemž fantazii se velké meze nekladou, a ony zobrazují přesně to, co od nich očekáváte. Trošku problém byl s jejich množstvím, dokud nepřišel třetí a nejmenší rozměr, který není už příliš aktivní, ale je ideální na vypínače typu WiFi, u kterých nic moc aktivního vidět nechcete - pouze stav. Přesto bych tyto základní ovladače uvítal na nějakém výsuvném panelu, protože je nepotřebujete často, pouze k nim potřebujete přistoupit rychle.

0102

Navzdory očekávání nemá Windows Phone 8 žádné další plochy, má jen tu jednu scrollovací dolů. Horší to je v případě, že chcete zobrazit všechny aplikace – systém nabízí pouze vertikální abecedně řazený seznam, byť s jednoduchým a rychlým abecedním vyhledáváním. Ten seznam je pak kilometry dlouhý a aplikace se v něm hledají déle než na deseti obrazovkách na Androidu. Tohle by si zasloužilo předělat – fakticky mě to zdržovalo a to jsem měl aplikací stažených sotva 20. Na facku.

Zatím je smutné, že nemáte přímý přístup k přepínačům typu WiFi, BlueTooth, baterka... Je na to skvělá aplikace Baterie, ale každé její tlačítko funguje jako pouhý odkaz na přepínač v nastavení Windows, tedy operace minimálně na 2 kliknutí. Zde vedou všechny ostatní systémy. Tato většinou nepotřebná tlačítka pak také zabírají místo zajímavějším dlaždicím, když by mohly být přehledně na nějakém vytahovacím panelu. I strany a plochy by WP mohl použít. Uvidíme, co nás čeká u Windows Phone 8.1.

0304

Naopak co na Windows Phone 8 oceníte, je rychlost a docela i multitasking. Přidržením tlačítka Zpět se zobrazí všechny spuštěné aplikace, respektive všechna otevřená „okna“, která jste opustili tlačítkem Domů nebo odkazem z notifikace. Jejich zobrazení není zrovna ideální a rychlé – je to jako knížka. Osobně nemám moc rád přidržení, jsem spíš na kombinace kláves, protože je to rychlejší, ale ani tohle není nijak pomalé.

Rozporuplná je klávesnice – v lecčems vítězí, jinde prohrává. Rozhodně lepší je automatická kontrola textu, chybí však možnost použít slovo ve vámi napsaném tvaru (lze označit, zkopírovat a vložit a tak to obejít, ale je to pruda). Rozhodně se ale na vestavěné klávesnici velice dobře píše a navíc obsahuje interpunkční a diakritická znaménka. To je jednoznačně plus. Skvělá je i práce s nápovědou, ale „definovat“ nebo přidat slovo ručně neumí. Trošku zamrzí fakt, že čísla jsou pod tlačítkem, ale ty potřebujete méně jak interpunkci, díky jejíž absenci dnešní mládež lexikálně degeneruje.

050607

Je však trošku škoda, že jenom Android umí ořez na GSM abecedu, která šetřívala peníze, ale stejně už všichni mají neomezené tarify, asi jenom já mám ještě kredit. Na klávesnici je hezká i drobnost, že po napsání speciálního znaku (jako zavináč v e-mailu) přepne automaticky zpět na písmenka. Na druhou stranu při držení písmenka zvolí Android defaultně diakritický znak, u WP8 i u iOS 7 na něj musíte „namířit“, což mě malinko štve. Ale rychlejší je stejně máčknout po písmenku rovnou požadovaný diakritický znak - kupodivu se s tím píše daleko rychleji.

Trošku trvá si zvyknout, ale pak vám prakticky na všechno, co čekáte od telefonu, stačí aplikace Lidé, která funkčně integruje Skype, Facebook a cokoliv co jí poskytnete a umožní účty k sobě přiřazovat tak, že se budou ukazovat jako jeden. Konkrétní účet (třeba přítelkyni) si můžete připnout jako velkou dlaždici a máte neotřelou variaci na už docela ohranou fotku na pozadí, která je navíc nyní aktivní a „živá“. U ostatních systémů nic takového není nebo se potřebujete brodit tunou mizerných aplikací.

0809

Na nastavení je hezké, že vše, co lze nastavit, je na jednom místě nebo v jednom sloupci a snadno poznáte každou tajnou chodbu. Nastavení je velice přehledné, ale ono vlastně není moc co nastavovat. Pak ale narazíte například na fakt, že bez desktopové aplikace si vlastní melodii vyzvánění nenastavíte. Ale nedá se říct, že bych něco extra postrádal. Dobré je, že vždy, když je v aplikaci dostupné nějaké nastavení, zobrazuje se dole malý výsuvný panýlek a každé tlačítko na něm má svůj popisek. Nepotřebujete tedy nosit v kapse manuál a zkoumat, co které tlačítko třeba na Androidu nebo iOS dělá, prostě je to tam napsané. Za toto palec hore.

10111213

Jednou ze zajímavých vlastností je dětský koutek, který funguje trochu jako účet ve Windows s tím, že zde přesně zvolíte, co děti uvidí a hotovo. V takovém případě však logicky musíte mít vytvořené heslo. Ať už ale máte v mobilu hambaté obrázky nebo nechcete aby děti sahaly do nastavení, je tohle super věc.

Na Windows Phone je také dobrá celková integrace s Windows a MS Accountem, přes který se vše snadno synchronizuje. Bohužel takový účet s sebou nese i nevýhody, jako že Office 365 už se docela špatně upirátí – cloudové účty holt trochu více nutí k legalitě a to není ze strany vývojářů vůbec zcestné. Navíc toho k Windows Phone 8 dostanete hodně včetně plnohodnotného Officu a díky Nokii mimo jiné skvělé Here Mapy a Drive+.

Slabší stránkou Windows Phone 8 jsou aplikace, a to nejen vestavěné, kdy Internet Explorer neumí záložky, ale i ty stažitelné – no moc jich není. Zejména na Androidu je z čeho vybírat i když většina nestojí ani za přečtení popisku. Na Windows Phone 8 budete trochu válčit s počtem aplikací (vlastně za pár hodin objevíte všechny). Store už konečně umí vyhledávat i podle jména, ještě před pár měsíci byl taky na facku. Výhodou malého počtu aplikací je nejen přehlednost a rychlejší výběr, ale také fakt, že je většina alespoň průměrná a není to jen tuna balastu.

141516

Ale revoluce se blíží. Už jsme trochu nakousli Windows Threshold a unifikaci rozhraní a také se WP8 konečně rozjel a dohnal (místy předehnal) konkurenci - aplikace pro něj se začínají objevovat. Správce úloh ani souborů tu není, ale v 8.1 už by měl být (aktualizace by měla být pro všechny telefony). Máme se také dočkat adaptabilní klávesnice umístěné podle rukou.

Snad přijde i notifikační centrum, zde žádné není, jen vždy na chvíli vybafne nová notifikace a buď na ni reagujete nebo ji necháte být a ona pak pro změnu nechá být vás. Přitom notifikační centrum je „must have“. Také Microsoft Store a aplikace Windows Phone pro desktop nenadchnou, neb odeslání aplikace přes WiFi se nejdále dostalo do stavu „odeslali jsme, ale mobil neodpověděl“. Obvykle selhalo úplně. Aplikace má zase problém ze smartphonu zkopírovat data do počítače (umí to opačně), vždy vyhodí hlášku, že jsou data blokována. Řešením je ale brát smartphone jako flashdisk – uživatelé Windowsu by na to měli být naprosto zvyklí.

1817

 

Kapitoly článků
1.  Operační systém Windows Phone 8: zkušenosti z používání

Tomáš Bohuněk

Student informatiky, samouk v oblasti PC hardwaru a 3D grafiky, znalec aut a milovník dynamické jízdy.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Můj první chytrý telefon: Windows Phone 8 a Nokia 1020 [4]

Úterý, 24 Prosinec 2013 - 10:22 | BeeJay | Když z toho seznamu vyhodíte nějaké aplikace,...
Čtvrtek, 19 Prosinec 2013 - 18:45 | Montr | Bohuzel je to jen seznam/launcher nema to s...
Středa, 18 Prosinec 2013 - 13:21 | Mike Rotch | Ano, vola sa to Office Web Apps a je sucastou...
Středa, 18 Prosinec 2013 - 10:12 | Mem | ad 1) Já nosím telefon v pouzdře na opasku, takže...
Středa, 18 Prosinec 2013 - 09:59 | Mem | ad 4) K tomu App push je ještě další možnost,...
Středa, 18 Prosinec 2013 - 09:33 | BeeJay | "To prepínanie aplikácii je len launcher,...
Středa, 18 Prosinec 2013 - 09:16 | Tomáš Bohuněk | Office zadarmo? Pro deskop? Pro smartphone o vim...
Úterý, 17 Prosinec 2013 - 23:47 | John Nagger | 1. No je sice pěkně zmatená, zřejmě mě něco při...
Úterý, 17 Prosinec 2013 - 23:20 | John Nagger | omlouvám se všem debilům, ty jsi totiž ultradebil
Úterý, 17 Prosinec 2013 - 22:36 | Mike Rotch | Velmi rado sa stalo.

Zobrazit diskusi