CDR.cz - Vybráno z IT

Lenovo IdeaPad Y580 - kvalitní výkon pro studenta

lenovo-ideapad-y580-logo
Lenovo Ideapad Y580 je aktuálně nejvýkonnější a nejmodernější notebook v celém portfoliu Lenova, vybaven třetí generací procesoru Intel Core i7, 8 GB operační paměti, grafickou kartou nVidia, 15“ Full HD displejem, SS diskem a reproduktory od JBL.

Grafika je nejnovější architektury Kepler, vyráběná nejnovějším 28 nm procesem, slibujícím velmi nízkou spotřebu a vysoké dosažitelné takty. Grafický čip má 384 nových shader jednotek, pracujících nyní již bez HotClocku na stejné frekvenci jako celé jádro. Díky pokročilému výrobnímu procesu a také díky Turbu dosahuje frekvencí 835 Mhz a 950 MHz s plameny šlehajícím Turbem. Nabízí tedy opravdu vysoký výkon a já už se nemohl dočkat, spustil jsem Battlefield 3.

lenovo-ideapad-y580-vysokyvykon

Zde ovšem nastal problém – jel jsem na baterii a logika řízení spotřeby řekla, že baterie může poskytnout určitý maximální odběr – takže takt grafiky půjde na půlku, resp. na 405 MHz. Při těhle taktech by si nVidia dala BF3 s přehledem na Ultra, ale vydrželo jí to tak 10 sekund – pak už logika řekla "žereš moc, ještě uber", a srazila grafiku na 135 MHz. V tu chvíli se vše začlo sekat, zvuk začal prskat a hra byla nehratelná. Po dvou sekundách "dobře, to je asi moc", to přestalo – grafika se vrátila na 405 Mhz. Jenže za dalších 5 sekund "už zase žereš moc". Grafika prezentace taktů je na následujícím obrázku:

lenovo-ideapad-y580-vysokyvykon2

Je jedno, jestli jste v náročném 2D menu nebo 3D scéně hry, jestli v módu maximálního výkonu nebo maximální úspory – systém začne běsnit a podtaktovává grafiku. A vzhledem k míře propadu se spíš zdá, jako by se přepínalo na integrovanou grafiku v procesoru. Samozřejmě není problém spustit hru s grafikou Intel rovnou, ale na té si moc nezahrajete a velké množství her je stále nepodporovaných nebo má obrazové artefakty. Hlavně jde ale o výkon a o nutnost přenastavit detaily grafiky. Navíc ovladač nVidia neumožňuje říct "na baterku jeď s IGP, na adaptér s GPU", což je velká škoda. Bohužel neumí ani "prostě pro tuhle hru používej nVidii stůj co stuj".

Za každé situace je zde bohužel preferován procesor – nelze říct "vypni dvě jádra, vypni HT, na hry mi to stačí a chci prostě nVidii na plném taktu", procesor má stále svoje Turbo a jede si klidně 3,1 GHz na čtyřech jádrech. Je to škoda, určitě bych u herního notebooku uvítal možnost preferovat grafiku. Ta je ve hrách třeba více než procesor, kor když tento notebookový procesor má stejný výkon jako desktopový procesor vyšší třídy a grafika je rovna nějakému mainstreamu za 2 500 korun.

lenovo-ideapad-y580-frekvence

(jo, někdy se stane, že ty takty nepadají, ale to se zdá – za chvíli taky začnou)

Zkoužel jsem 4 kusy tohohle notebooku, všechny stejný problém. Našel jsem to i na jednom US fóru, většina majitelů notebooku asi na baterii ještě nic moc nehrála, možná proto jej zatím nikdo nereklamoval.

lenovo-ideapad-y580-nvidia-settings

Chvíli jsem se to snažil přetrpět, trápení skončilo po 2 hodinách a 5 minutách, kdy se notebook hibernoval. Měření bohužel není relevantní, protože v plném provozu grafiky by jistě byla výdrž menší.

Po připojení napájecího adaptéru se GeForce GTX 660M vytaktuje až na 835 MHz a vše zvládá s naprostou grácií i v módu Úspory energie. Jediná změna nastává v módu Dynamická grafika Lenovo, kdy se GeForce přetaktuje ještě výše, na 950 MHz, a dovolí vám zahrát si naprosto vše.

No, otestoval jsem výkon univerzálně přes 3D Mark verze 06 a 11, bohužel se mi nepodařilo dosáhnout stejného skóre, jako ostatní testy notebooků stejné konfigurace, včetně toho samého – v 3D Marku 06 pouze 14 860 bodů jako nejlepší výsledek z deseti průchodů. V testech na internetu bylo skóre i o 1 000 bodů vyšší. Při chodu na baterii bylo pak skóre 6 367 bodů. V 3D Marku 11 pak systém dosáhl na 2 637 bodů, což se shoduje nebo je lehce vyšší než internetový průměr. Na baterii pak 1 139 bodů. Rozdíl ve výkonu s adaptérem a bez plusmínus odpovídá rozdílu ve frekvencích grafiky s adaptérem a na baterii (950 vs 405). V 3D Marku kupodivu k padání taktů a přepínání grafik nedocházelo, ve hrách (World of Warcraft, Battlefield 3, Rome Total War, NFS The Run) k tomu bohužel dochází.

lenovo-Y580-3Dmark3lenovo-Y580-3Dmark4lenovo-Y580-3Dmark2lenovo-Y580-3Dmark1

Při hraní her se projevila také jedna velká slabina výkonných notebooků – chlazení. Je sice poměrně nadprůměrné, výkonnému hardwaru však prostě nestačí. Při plné palbě ve hrách, náročných na procesor i grafiku už se notebook řádně peče, a upřímně v módu Dynamická grafika s 950 MHz na jádře si netroufám dlouhodobě hrát. 95°C není problém dosáhnout, a už se na těle najdou i místa, která lehce pálí – okolí výdechu chlazení, proužek hliníku mezi touchpadem a klávesnicí a základna klávesnice topí hodně. Klávesy jsou sice jen vlažné, ale na ruce je docela teplo. Nevadí to ani tak tělu, jako notebooku z dlouhodobého hlediska.

Při 850 MHz na jádře a normálních hrách jsou teploty do 85°C, mírně vyšších 50°C má pevný disk v těsném sousedství grafiky. To mu rozhodně nesvědčí. Jinak je chlazení i relativně tiché. Není to zrovna notebook pro dlouhodobé hraní. Nejméně pro hráče MMO – mají hru zapnutou v 90 % svého času u počítače, často na pozadí, ale mají a hřeje to..

Tagy: 

Tomáš Bohuněk

Student informatiky, samouk v oblasti PC hardwaru a 3D grafiky, znalec aut a milovník dynamické jízdy.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Lenovo IdeaPad Y580 - kvalitní výkon pro studenta

Čtvrtek, 7 Březen 2013 - 21:21 | Aleš Junek | Jasně, díky. Ten link mi pomohl. Já si původně...
Čtvrtek, 7 Březen 2013 - 16:08 | Tomáš Bohuněk | Pokud víš, jak vypadá mSata SSD, mělo by ti to...
Čtvrtek, 7 Březen 2013 - 13:01 | Aleš Junek | Ahoj, stále si z recenze a komentářů nejsem jistý...
Pátek, 28 Prosinec 2012 - 11:26 | Tomáš Bohuněk | Docela velkou částí těla jsemna Zemi :) Zláleží,...
Pondělí, 24 Prosinec 2012 - 06:15 | Richmond | Ty malý vydrží hlavně díky tomu, že nemají dlouhé...
Sobota, 22 Prosinec 2012 - 01:33 | Richmond | Opravdu nula? Já ti teda nevím jestli jsi měl v...
Pátek, 21 Prosinec 2012 - 01:39 | Tomáš Bohuněk | Jen ten prach je všude...
Pátek, 21 Prosinec 2012 - 01:39 | Tomáš Bohuněk | Světe div se, už jsou to 4 měsíce, co spolu...
Pátek, 21 Prosinec 2012 - 01:19 | Richmond | Za půl roku tahání to bude vytahaný jako...
Pátek, 21 Prosinec 2012 - 00:14 | Tomáš Bohuněk | Je to dost možné... Když sundám spodní kryt tak...

Zobrazit diskusi