CDR.cz - Vybráno z IT

Microsoft RoomAlive - Oživlý pokoj pro hraní her

Roomalive 1
Je libo střílečku po celém pokoji? Jestli si vzpomínáte na Microsoft Illumiroom, vylepšená verze této technologie je plná překvapení.

Technologie Microsoft Xbox IllumiRoom, představená minulý rok na veletrhu CES 2013, dokázala sloučit herní konzoli Xbox s projektorem, který umožnil rozšířit herní svět daleko za hranice obyčejné obrazovky. Redmondští svou vizi moderního hraní po celém pokoji obnovují s druhou generací IllumiRoom 2.0. Jmenuje se RoomAlive a přináší řadu vylepšení.

Roomalive 2

Microsoft RoomAlive je prototyp nového systému, který promění obyčejnou místnost v rozšířenou realitu. Na rozdíl od IllumiRoom 1.0 nový typ využívá hned šest projektorů, které promítají multimediální obsah doslova po celém pokoji. Jeho součástí jsou rovněž senzory Microsoft Kinect a počítač. Všechny komponenty dohromady dokáží vytvořit v prostoru interaktivní projekční mapování, jež se svým obsahem dynamicky přizpůsobí okolí.

Roomalive ProjectorRoomalive Gun

Hlavní postavou hry může být jak samotný hráč, tak virtuální postava, kterou je možné ovládat po celé ploše projekce. Herní systém dokáže sledovat ovladač v podobě zbraně, ale také celé vaše tělo a vykonané pohyby. RoomAlive sleduje polohu hlavy hráče, takže se 3D postavičky zobrazují vždy ve správné perspektivě, i když se člověk pohybuje.

Roomalive Projectors

Se zobrazenými předměty můžete interagovat, například je střílet, šlapat po nich, dotýkat se jich nebo se jim vyhýbat. Demonstrační video jasně ukazuje pár možných herních režimů jak pro jednoho hráče, tak pro multiplayer.

Kalibrace systému probíhá automaticky v řádu několika minut bez nutnosti zásahu uživatele. Každý projektor nasnímá svou část pokoje, aby se vytvořila celistvá hloubková mapa. Doplňkem 3D modelu je program pro rozpoznání vertikálních a horizontálních ploch, což při modelování složitějších scén přinese hráči mnohem realističtější zážitek ze hry.

Produkt zatím ještě nemá namířeno do prodeje, nicméně je to slibný začátek nové herní éry (podobně jako Oculus), která by mohla přijít.

Která z nových herních technologií vás více oslovila?

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Microsoft RoomAlive - Oživlý pokoj pro hraní her

Úterý, 7 Říjen 2014 - 18:31 | HKMaly | Krome toho se obavam, ze ve svem pokoji bych mel...
Úterý, 7 Říjen 2014 - 14:49 | Miroslav Jasso | Já vám nevím...mě jako největší úskalí těchto...

Zobrazit diskusi