CDR.cz - Vybráno z IT

Microsoft vyvíjí chytré brýle: Druhé Google Glass?

brejle-drsnak
Co byste řekli na "Microsoft Glass"? Bude protikladem Google Glass? Jakou má redmondský gigant šanci uspět? A je sázka na zábavní průmysl tou správnou volbou? Více v článku.

Aby nebyl Microsoft pozadu, vycítil potenciál v Augmented Reality segmentu. Google se svými Glass tak nebude jediným fenoménem, byť redmondský projekt není zcela totožný. Není však vyloučeno, že se tvůrcum Windows toto odvětví zalíbí a pokusí se propojit kupříkladu některé z nových verzí svého operačního systému právě s chytrými brýlemi. Nápad by to rozhodně nemusel být špatný.

32104_2_microsoft_files_patent_for_augmented_reality_glasses
Skoro jako z malebných obrazů Josefa Lady

Nyní si MS nechal patentovat brýle pracující s rozšířenou realitou určené pro hráčské srdce, tedy specificky multiplayer. Patent se jmenuje "Multiplayer gaming with head-mounted display". Spekuluje se, že budou určeny jmenovitě zatím jako příslušenství pro Xbox One, osobně však v takovém případě očekávám brzké rozšíření platforem, pakliže se produkt uchytí. Zařízení by mělo být schopno reagovat na hlasové povely, sledovat pohyb očí nositele, počítat dodatečné informace ohledně ostatních hráčů, kalkulovat se stereoskopickými daty té které scény, či rozpoznat tváře členů vlastního týmu. Jsem zvědav na komerční pojmenování. Microsoft Glass? Neoriginální. Microsoft See? Proč ne. Microsoft Watch? Ne, to už poněkud zavání hodinkami. Nu, uvidíme.

Qf5Ic9U

Schéma popisující chystané zařízení

Vypadají jako běžné sluneční brýle, tedy vizuálně odlišně od googlích Glass. Přístroj má obsahovat další senzory, kamery, mikrofony a "nějaká vstupní/výstupní zařízení". Audio výstup je umístěn hned vedle uší, další senzory po obvodu. Nesmí chybět také poloprůhledný OLED displej přímo před očima hráče. Dělat by se s ním dalo mnohé, stejně jako s Glass. Microsoft však zatím cílí čistě na zábavní průmysl. Chce se zaměřit pouze tímto směrem, nebo je to spíše předvoj následujících událostí a dočkáme se v této oblasti zajímavého maratonu MS vs Google?

59d51511-a3a1-42df-8f82-912b0a1e05cbf
Xbox One - konzole budoucnosti?

Pokud jde o typy her, má se jednat kupříkladu o tenis, šermování, tanec či klasickou hru na schovávanou. Funkce identifikace hlasů a obličejů nezní špatně, osobně se budu těšit na výsledné provedení. Jedna menší pikantnost - prvního srpna si nechal MS zapsat celkem 76 patentů. Naleznete mezi nimi skutečně velmi vypovídající názvy jako "Dynamic Extension View with Multiple Levels of Expansion" či "Validation of Business Continuity Preparedness of a Virtual Machine". Jakmile se objeví více podrobností než to málo tvůrci doposud odhalených a de facto nepříliš specifických informací, budeme vás informovat.

Nejedná se o prvotní touhu Microsoftu zabřednout do rozšířené reality - do budoucna dle mého názoru velmi perspektivního odvětví. V červnu minulého roku se objevil projekt Fortaleza (Kinect Glasses), tedy brýle podporující WiFi a 4G. O něm jsme se zmínili mimo jiné i v souvislosti s tímto článkem o Xbox Illumi Room. (Zdali se jedná o pokračování téhož konceptu, či zcela nový, jasné není.) Přesto je však Google viditelně dále. V Británii již dokonce zakazují užívání Glass při rízení automobilu, viz náš nedávný článek. To zřejmě MS řešit nebude muset. Tedy alespoň zatím. I když, kdo ví?

Mohlo by vás zajímat:

Patrik Borýsek

Autora zajímají moderní technologie, robotika, vesmír, augmented reality a trendy budoucího vědeckotechnického vývoje. Jeho oblíbený citát je od Eleanor Roosevelt: "The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams."

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Microsoft vyvíjí chytré brýle: Druhé Google Glass?

Středa, 7 Srpen 2013 - 09:02 | doctorX doctorY | uz se tesim na parodii ma m$ class :D

Zobrazit diskusi