CDR.cz - Vybráno z IT

Nad crackery se stahují mračna. 3DM prohrála soud s vydavatelstvím Koei Tecmo

Birdsister
Čínská crackerská skupina 3DM prohrála právní bitvu s japonským herním vydavatelstvím Koei Tecmo. Soud rozhodl, že crackeři jsou povinni zaplatit Koei Tecmo finanční odškodnění kvůli pirátství.

Potvrdilo se to, co je očividně zřejmé. Když je někdo cracker, měl by si hlídat svoji anonymitu. Na to teď dojela známá čínská crackerská skupina 3DM. Skupina 3DM se proslavila na internetu zejména díky své šéfce s přezdívkou Bird Sister. Bird Sister se stala veřejně známou osobou a její videa mohl v minulosti kdokoliv sledovat na internetu.

Skupina 3DM byla už delší dobu trnem v oku japonskému hernímu vydavateli Koei Tecmo. Společnosti Koei Tecmo se nelíbilo, že se díky 3DM dostávají mezi piráty nelegální kopie několika jejich videoherních titulů. Takže se rozhodli řešit vše soudní cestou. Celý případ byl usnadněn tím, že 3DM provozovala své webové stránky, skrze které bylo možno se dostat k warez verzím videoher s nálepkou 3DM GAME. 

Jedná se o celkem 5 videoherních titulů společnosti Koei Tecmo. Jsou to videohry Romance of the Three Kingdoms 13, Nobunaga’s Ambition: Sphere of Influence, Nobunaga’s Ambition: Sphere of Influence - Ascension, Dynasty Warriors 8: Empires a Samurai Warriors 4-II. 

Soud už skončil a vyhrála jej společnost Koei Tecmo. Verdikt přitom není nijak překvapivý. Skupina 3DM musí zaplatit společnosti Koei Tecmo finanční odškodnění a dále musí zastavit neautorizovanou distribuci zmíněných pirátských kopií videoher.

Za pirátění videohry Romance of the Three Kingdoms 13 zaplatí 3DM pokutu 500 000 juanů. U zbylých 4 videoher, pak po 200 000 juanech (celkem 800 000) a pak ještě 3DM zaplatí soudní výlohy ve výši 320 000 juanů. Tedy celkově 1,62 miliónů juanů (tj. přibližně 245 000 dolarů, resp. přes 5 milionů Kč).

Skupina 3DM už s vytvářením cracků na nové videohry zřejmě nadobro skončí. Co se týče dalších skupin a jednotlivců (scéna a p2p), tak tam se zřejmě nic nemění, herní vydavatelé totiž neznají skrytou identitu crackerů. 

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nad crackery se stahují mračna. 3DM prohrála soud s vydavatelstvím Koei Tecmo

Žádné komentáře.