CDR.cz - Vybráno z IT

NASA plánuje stavbu roveru na Mars pro smíšenou realitu

nepřehlédněte
Lanek 3
Mars, NASA, Microsoft a virtuální realita. Toto spojení slov působí už samo o sobě jako zajímavá kombinace. Chtěli byste se někdy podívat na Mars, ale nechce se vám cestovat až 400 milionů kilometrů? Nejspíš budete mít šanci si své přání splnit.

NASA ve spolupráci se společností Microsoft pracuje na projektu ProtoSpace a OnSight, kdy myšlenka je vcelku jednoduchá: ukázat Mars ve skutečné podobě všem, jež mají zájem, nikoliv jen na 2D fotkách a videích.

Jet Propulsion Laboratory (JPL) v kalifornské Pasadeně pracuje na této myšlence už delší dobu. Cílem projektu je, aby se každý mohl projít po povrchu Marsu. A protože se jedná o dost opuštěné a nehostinné místo, mohli byste se cítit nesví. :) Proto vám budou průvodce dělat známé osobnosti vesmírného programu jako je Erisa Hines, členka týmu Curiosity, či notoricky známý astronaut Buzz Aldrin, který vás provede samotnou procházkou po Marsu.

NASA si od projektu slibuje mnohé. A to nejen samotné přiblížení vesmíru veřejnosti. Projekt by měl pomoci při samotném objevování divů vesmíru. Pro astronauty se pak mnoho rizikových akcí stane bezpečnější a mnohem snažší. Co třeba v budoucnu takové měsíce Jupiteru? Poslat tam armádu roverů a prozkoumat je z bezpečí matičky Země zní jako dobrý nápad. I když nám paradoxně tato myšlenka může stále znít jako sci-fi, ve skutečnosti se už dnes takové věci s Marsem dějí.

Lanek 1

"Jsme nadšení z toho, že můžeme veřejnosti ukázat Mars za pomocí nejnovějších technologií, které pomáhají vědcům plánovat aktivity Curiosity na Marsu už dnes," říká Jeff Norris, projektový manažer "OnSight" a "Destination: Mars" v JPL. "Zatímco budou svobodně prozkoumávat terén, účastníci se naučí o procesech, které formovaly tento cizí svět."

Lanek 2

Pro inženýry je v první řadě velice důležitá otázka reálnosti, a proto pracují na tom, aby vše bylo ve virutální realitě jako ve skutečnosti. Ať už se jedná o poměr velikostí vesmírných vozidel, raket, či minerálů.

Samotná snaha vývojářů není jen o tom ukázat světu Mars, ale také pomoci inženýrům s plánováním samotných mimozemských vozítek. Slibují, že bude možné podívat se v reálném čase pomoci CAD modelů do samotného stroje a detailně jej prozkoumat. Snad i najít problémy a chyby, které by mohly způsobit problémy v budoucnu při cestování lidské posádky vesmírem.

Zdroje: 

1, 2

 

Diskuse ke článku NASA plánuje stavbu roveru na Mars pro smíšenou realitu

Čtvrtek, 26 Květen 2016 - 23:46 | AK | No jo, on už jim první výstup na povrch Marsu...

Zobrazit diskusi