CDR.cz - Vybráno z IT

Samsung Galaxy S4 Active: Nejvýkonnější odolný smartphone je tu, co vydrží?

galaxy-s4_spina
Nejprodávanější chytrý telefon současnosti se dočkal odolné verze, která slibuje dodatečné úpravy pro milovníky outdooru. Vedle toho přišla softwarová aktualizace vylepšující správu aktualizací stávající S4. Na co se můžeme těšit?

Populární řada Galaxy S se neustále rozrůstá a její prodeje jen potvrzují, proč tomu tak je. Samsung se nyní rozhodl, že vstoupí na trh odolných zařízení se svou současnou vlajkovou lodí. Model Galaxy S4 ve verzi Active prošel obměnou, kdy trošku nabral na váze, ale jako na oplátku toho vydrží mnohem více.

Psali jsme o Galaxy S4:

S4_active1

Delší dobu se o příchodu odolné varianty mluvilo a mnozí měli obavy, že dojde k nějakému tomu "ořezávání" hardwarové konfigurace. Naštěstí tomu tak nakonec nijak výrazně není a Active se tak na nějakou dobu stane asi nejvýkonnějším chytrým telefonem na trhu. Jedinou větší změnou ve výbavě je displej, který si zachoval své parametry (5" a Full HD rozlišení), avšak přešel z technologie Super AMOLED na TFT LCD.

s4_active_celej

Odolné tělo nyní splňuje certifikaci IP67 potvrzující možnost ponoru do hloubky jeden metr po dobu 30 minut. Více o certifikaci jsme si říkali v nedávném článku o voděodolných zařízeních, kde jsme si představili i jednotlivé úrovně ochrany IPxx. Odolný povrch si však odnesl svou daň v podobě změny rozměrů na 139,7 × 71,3 × 9,1 mm a hmotnosti na 151 gramů.

samsung-galaxy-s4.preview

Na škodu není propracované bezdotykové ovládání, které taktéž zůstalo, a vedle něj je zde několik zajímavých aplikací pro aktivní uživatele. Nechybí správa životosprávy S Health, S Cestování, S Překladač a další.

Operační systém Android 4.2.2 Jelly Bean
Displej 5" LCD TFT, kapacitní, 441 ppi, 
FullHD 1920 x 1080px
Procesor Qualcomm APQ8064T Snapdragon S600, čtyřjádrový, 1,9 GHz
Grafika Adreno 320
Operační paměť 2 GB
Úložiště 16 GB + MicroSDXC
Senzory Accelerometer
E-Kompas
Gyroskop
Barometr
Senzor pohybu očí
Senzor gest
Fotoaparáty Zadní - 8 Mpix, LED, autofocus, FullHD video, BSI senzor, HDR
Přední - 2 Mpix
Konektivita Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
Bluetooth 4.0
A-GPS
3G / LTE
NFC
IR dioda
3,5 mm jack
MicroUSB
Podporované formáty Audio: mp3, acc, wav, ogg, flac
Video: mp4, 3gp, wmv, avi
Podporované sítě GSM: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
3G: 900 / 2100 MHz
Rozměry 139,7 × 71,3 × 9,1 mm
Hmotnost 151 gramů
Baterie 2 600 mAh
Dostupnost Červenec 2013
Cena neznámá, odhad kolem 19 000 Kč

Více barev, ale jen jedna pro český trh a hardwarová tlačítka k tomu

Galaxy S4 Active bude v prodeji od července tohoto roku a dostupných má být hned několik barevných variant. V kurzu je pro Česko zatím pouze šedivá verze s názvem Urban Grey (dorazí koncem července), v zahraničí se mohou navíc těšit na modrou variantu Dive Blue a oranžový Orange Fire. Přesnou cenu S4 Active Samsung zatím neprozradil, dá se ale očekávat o něco málo vyšší částka, než je tomu u běžné Galaxy S4, jejíž cena se pohybuje kolem 15 000 Kč.

Nový firmware pro Galaxy S4 vyřeší chybějící přesun aplikací

Vlajková loď vedle odolného bratříčka dostane také update napravující známý problém s interní pamětí a chybějící možností přesunu aplikací z telefonu. Z 16GB interní kapacity je nyní po továrním restartu k dispozici pouze 9,15 GB, což by nebyl takový problém, kdyby šlo přesouvat nainstalované aplikace na vloženou paměťovou kartu typu microSD.

samsung-galaxy-s4-vs-iphone

Právě tuto nemilou záležitost řeší update, který dostupné úložiště nepatrně uvolňuje na 9,23 GB a především umožňuje přesouvat nainstalované aplikace na paměťovou kartu. Aktualizaci začal Samsung v těchto dnech nabízet majitelům Galaxy S4 v Německu, kde probíhá přes OTA update s kódovým označením I9505XXUBMEA. Opravný soubor má kolem 350 MB a vedle optimalizací zahrnuje také vylepšení fotoaparátu.

Majitelé Galaxy S4 v ČR se nemusí obávat, že by se na ně nedostalo. V nejbližší době by se měla aktualizace dostat i k zákazníkům ostatních evropských zemí.

Zdroje: 

1, 2

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Samsung Galaxy S4 Active: Nejvýkonnější odolný smartphone je tu, co vydrží?

Pondělí, 10 Červen 2013 - 10:17 | BTJ | To jo, ale cisty android ma kolik? Pul giga? Co...
Pondělí, 10 Červen 2013 - 08:39 | Lukáš Voříšek | Ano, ne však samotný Android, ale velkou část si...
Neděle, 9 Červen 2013 - 22:52 | BTJ | Pockat, to ten android v tom ma 7 giga jo? To...

Zobrazit diskusi