CDR.cz - Vybráno z IT

Robot Atlas má za sebou velký upgrade. Bude zachraňovat lidi?

Novy Atlas
Společnost Google chce mít jedny z nejpokročilejších robotů na světě. S inovovanou verzí robota Atlas, který má nyní po upgradu 75 % všech dílů zcela nových zamíří na letošní klání robotů Darpa Robotics Challenge.

Možná si ještě pamatujete na robota Atlase, o kterém jsme vás před rokem a půl informovali na CDR. Za tu dobu se toho hodně změnilo. Firmu Boston Dynamics, která sestrojila humanoidního robota Atlase, koupil koncem roku 2013 Google a minulý rok na podzim prošel Atlas kompletní generálkou. Z původního robota zbyly po upgradu jen nohy, vše ostatní má Atlas zbrusu nové.

Nový Atlas nepotřebuje k napájení kabel. Místo toho má k dispozici 3,7kWh lithium-iontovou baterii, se kterou si vystačí přibližně na jednu hodinu běžného provozu (zahrnuta do kalkulace je chůze do schodů, práce s nástroji apod.). Dále Atlas získal nové tlakové čerpadlo, díky němuž je výrazně tišší a lidé kolem něj už nemusí nosit tlumiče do uší. Jeho nová verze váží 156,5 kg a měří 1,88 m. Tedy oproti starší verzi jen mírně vzrostla váha robota, celkově má robot větší sílu a je i obratnější. O vnímání robota se starají celkem tři mikropočítače. Kdyby se robot vymkl kontrole, jde ho bezdrátově nouzově zastavit dálkovým ovladačem.

Klání Darpa Robotics Challenge proběhne 5. a 6. června. Vývojáři a programátoři tak mají ještě čas několik měsíců si s Atlasem vyhrát. Letošní pravidla soutěže už budou ale obzvlášť tvrdá. Roboti budou muset fungovat bez stabilizačních lan a externího napájení po kabelu. Když náhodou spadnou, tak se budou muset sami bez lidské pomoci zase zvednout. Roboti např. musí v klání řídit auto, budou muset něco smontovat atd. Výsledkem by měl být robot, který bude moci samostatně plnit různé úkoly v oblastech nebezpečných pro člověka (namátkou jaderné, chemické nebo biologické zamoření). Soutěže v klání robotů by se mělo zúčastnit 20 týmů z celého světa.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Robot Atlas má za sebou velký upgrade. Bude zachraňovat lidi?

Žádné komentáře.