CDR.cz - Vybráno z IT

Rusko jde po krku pirátům. Chce tím podpořit místní filmový průmysl

Putin
Zhruba před deseti lety měli počítačoví piráti v Rusku volnou ruku. Ruský státní aparát se moc nezajímal o to, co kdo pirátí (hudbu, filmy, videohry, e-booky), a tak si mnozí naivně mysleli, že podobný trend bude pokračovat donekonečna. Nic ovšem netrvá věčně.

Letos jsme vás informovali, že ruská vláda se rozhodla vyhlásit válku počítačovým pirátům. Ve zkratce to znamená, že v Rusku budou zablokovány všechny anonymizační služby (VPN a proxy servery), které budou poskytovat přístup na webové stránky nalézající se na tzv. černé listině (weby zaměřující se kritiku režimu, weby negativně ovlivňující morálku a mravnost, plus samozřejmě i weby, na kterých lze nalézt warez).

Nyní se ruské ministerstvo kultury rozhodlo podpořit místní filmový průmysl novým návrhem zákona, který míří čistě na filmové piráty. Nově si budou moci ruští majitelé autorských práv spadající pod filmový průmysl stěžovat u cenzorského úřadu Roskomnadzor, že se na určitých webových stránkách nacházejí nelegální filmy nebo odkazy, a kontroverzní orgán ruské vlády může do 24 hodin tyto weby zablokovat. Na rozdíl od stávajících postupů nebude ani vyžadován soudní příkaz.

Zajímavé je, že takové opatření se týká pouze filmů, u kterých je vystaven “národní filmový certifikát“, tedy jde o díla ruského filmového průmyslu. Hollywood a další zahraniční filmové společnosti budou mít smůlu, protože jich se nový pozměňovací návrh na ochranu filmových děl nebude týkat.

Ruští úředníci argumentují tím, že místní filmový průmysl skomírá kvůli jednomu zásadním faktu, a tím je, že Rusové nechodí do kina na ruské filmy, a místo toho si raději doma pustí kinorip. Tím pádem se ruský filmový průmysl dostává do ztráty.

A jak jsou na tom ruská kina? Zahraniční filmy v ruských kinech dosáhly v roce 2016 zastoupení 82 %. Pět divácky nejúspěšnějších snímků tohoto roku v ruských kinech pochází z Hollywoodu.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Rusko jde po krku pirátům. Chce tím podpořit místní filmový průmysl

Pondělí, 13 Listopad 2017 - 21:03 | HKMaly | Stejne jako predtim. To si vazne nekdo mysli, ze...
Sobota, 11 Listopad 2017 - 16:12 | Gaunter | Budú chodiť aj do kina, pokiaľ nezačne platiť...
Sobota, 11 Listopad 2017 - 13:28 | petr ib | Takže Rusové nebudou chodit do kina a doma si...
Pátek, 10 Listopad 2017 - 12:48 | RedMaX | Jsem onehda sel na diskuzi i na jeden znamy...
Pátek, 10 Listopad 2017 - 11:32 | Jan Smetana | Rusko buduje "velky cinsky firewall",...
Pátek, 10 Listopad 2017 - 09:58 | Gaunter | "weby zaměřující se kritiku režimu"...

Zobrazit diskusi