CDR.cz - Vybráno z IT

Rusové vyvíjejí lehkou hypersonickou střelu pro své raketové dělostřelectvo

Ruské ozbrojené síly mají v budoucnosti získat taktické raketové systémy, které budou moci s využitím hypersonických střel zasahovat cíle na vzdálenost až několika set km. Jako platforma pro odpalování střel byl zvolen raketový komplex Hermes.

Rusové vyvíjejí pod krycím názvem Klevok-D2 novou střelu, která díky náporovému motoru (ramjet) je schopna dosáhnout hypersonické rychlosti kolem Mach 5.

Jakmile byly z operační služby staženy taktické balistické rakety krátkého doletu Točka, tak v ruských ozbrojených silách vznikla mezera, kterou se dosud nepodařilo úspěšně zaplnit. Tuto mezeru nyní mají zaplnit taktické raketové systémy Hermes, které díky hypersonickým střelám Klevok-D2 budou moci zasahovat cíle, až na vzdálenost několika set km. Nový taktický systém má zaplnit mezeru mezi raketomety jako je Uragan s dosahem 35 km a ruskými taktickými střelami Iskander-M s dosahem 500 km. Nové systémy raketového dělostřelectva s hypersonickými střelami mají být předány ruským jednotkám na úrovni divizí.

Jako odpalovací platfoma pro hypersonické střely Klevok-D2 mají sloužit modulární kontejnery Hermes umístěné na nákladním vozidle Kamaz 6x6. Odpalovací kontejner pojme celkem 6 střel Klevok-D2. Jedná se o střely ráže 207 mm s hmotností bojové hlavice 57 kg. Přesnost střely má být méně než 0,5 m na vzdálenost přibližně 100 km. Střely mají být vybaveny stabilizačními křídly, které se plně rozvinou po startu.

Ruská armáda si od těchto střel slibuje, že díky hypersonickým rychlostem mají být prakticky nesestřelitelné současnými systémy protiraketové obrany. Nové střely mohou být využity k ničení velitelských stanovišť, nepřátelského dělostřelectva a obrněné techniky. Cíle pro tyto střely budou vybírat drony na obloze.

Rusové rovněž plánují variantu hypersonických střel odpalovaných z letadel a vrtulníků. Hlavním požadavkem proto je, aby celková hmotnost střely s odpalovacím kontejnerem nebyla větší než 150 kg.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Rusové vyvíjejí lehkou hypersonickou střelu pro své raketové dělostřelectvo

Pondělí, 9 Listopad 2020 - 02:19 | Gath G | Tak aby nebyla úplně stejně falešná jako ruské...
Sobota, 7 Listopad 2020 - 19:51 | John60 | No nevím, jestli hypersonické střely nějak...

Zobrazit diskusi