CDR.cz - Vybráno z IT

Skupina Codex umí prolamovat UWP ochranu Microsoftu. Přibývá cracknutých her

Ochrana Padla
Na CDR, co se týče protipirátských ochran se většinou zabýváme Denuvem, ale existuje i další u hráčů ne moc populární ochrana v podobě Universal Windows Platform (UWP), která se až donedávna pyšnila nálepkou těžce prolomitelná.

Crackerská skupina Codex se nyní zaměřila na prolamování Windows 10 UWP ochrany. Co se týče scény, tak Codex jsou první crackerskou skupinou, které se povedlo videohry vybaveny touto ochranou cracknout.

Možná někoho překvapí, že se nejedná jen o jednu ochranu, ale hned o kombinaci několika vrstev. Jedná se o pětici samostatných vrstev v podobě MSStore, UWP, EappX, XBLive a Arxan.

První hrou, u které skupina Codex překonala UWP ochranu byla videohra Zoo Tycoon Ultimate Animal Collection, která vyšla koncem října minulého roku a jde o vylepšený a rozšířený Zoo Tycoon. Druhou hrou, u které skupina Codex překonala UWP ochranu je nově vydaný Age of Empires Definitive Edition, což je remaster prvního dílu AoE určený především pro nostalgiky.

Windows 10 UWP ochrana není moc u hráčů oblíbená z jednoho prostého důvodu, tedy vlastně dvou. Prvním důvodem je, že se jedná o Windows 10 only tituly, a hráči je tudíž nemohou hrát na starších Windows 7 a 8. Druhým důvodem pak je absence těchto videoher na distribuční platformě Steam, což se ale může čistě teoreticky v budoucnosti změnit.

Ani pirátské kopie videoher Zoo Tycoon Ultimate Animal Collection a Age of Empires Definitive Edition samozřejmě nejde hrát na starších Windows 7 a 8, a pirát musí mít Windows 10 ve verzi 1607 nebo novější.

Lze očekávat, že Microsoft bude v budoucnosti protipirátská opatření posilovat, aby se videohry na distribuční platformě Microsoft Store zase staly neupirátitelnými.

Zdroje: 

reddit

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Skupina Codex umí prolamovat UWP ochranu Microsoftu. Přibývá cracknutých her

Čtvrtek, 1 Březen 2018 - 02:56 | Ondar | By mě zajímalo, jestli jsou někde nějaký...

Zobrazit diskusi